Žáci jesenické průmyslovky získají kvalifikaci pro práci s bezpilotními zařízeními v rámci projektu Drone expert. Připraveny jsou pro ně bezmála tři tisíce hodin teoretické a praktické výuky. V průběhu tří let je čekají teoretické kurzy, lety na simulátorech i procvičování praktických dovedností v terénu.

Zničená ambulance jesenického rentgenu.
Nový rentgen za miliony zničila v Jeseníku voda

Na projektu se podílí Hlavní báňský institut v Katovicích a Vysoká škola báňská v Ostravě. Každý z účastníků absolvuje vícestupňový výcvikový cyklus na české a polské straně hranice. Díky tomu bude moci složit českou a polskou státní zkoušku.

„Jejím vykonáním získají účastníci licenci, potřebné informace k založení vlastního podniku a také příležitost absolvovat stáže u českých nebo polských institucí, které používají bezpilotní zařízení,“ přiblížil ředitel Střední průmyslové školy Jeseník Jiří Viterna.

Unikátní věc s širokým využitím

Možnost, kterou škola svým žákům nabízí, není v Česku běžná.

„Jesenická škola vystihla to, co trhu chybí, a je skvělé, že se tomu dokázala rychle přizpůsobit. Myslím, že výukový program, který naučí žáky pracovat s drony, je v rámci celého Česka unikátní,“ dodal Ladislav Hynek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast školství. Olomoucký kraj je zřizovatelem školy.

Většina lidí o dronech uvažuje jako o létacím modelu nebo prostředku, pomocí něhož lze vytvářet působivé fotografie a videa. Jejich využití může být mnohem širší. Dokládá to příklad Správy informačních technologií (SIT) Plzeň. Její drony se loni staly jako první v Česku součástí Integrovaného záchranného systému.

Houbaření na úpatí Drahanské vrchoviny - 18. 10. 2020
Lesy na Šumpersku jsou teď plné hub. Jaké rostou? A co naštvalo Nývlta?

SIT se například podílela na vývoji prototypu dronu nesoucího speciální senzory.

„Technologie se za pomoci bezpilotního letounu řízeně shodí v místě krizové události a v reálném čase je schopná identifikovat nebezpečnou látku, její koncentrace, směr šíření a tak dále. Tyto informace má velitel ihned k dispozici a může s nimi pracovat,“ uvádí Správa informačních technologií. Drony SIT používá i pro inspekce mostů. Ty jsou s využitím bezpilotních letadel rychlejší, levnější, přesnější a bezpečnější.

Dron není účel, ale prostředek

Odborníci z České zemědělské univerzity se zase zabývají včasnou detekcí napadání smrkových lesů kůrovcem pomocí bezpilotních letounů osazených senzory.

„V Jeseníku máme Tomáše Neuwirtha, který úžasně fotí z dronu. Pomocí dronu lze dělat skvostné fotky, může se monitorovat les nebo stav mostů. Dron není účel, ale prostředek. Spousta lidí si myslí, že je to zábavné létání. V úrovni modelářů to tak je, ale drony se používají a budou používat na spoustu jiných věcí,“ poznamenal místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo.

Terarista Tomáš Báča naučil děti nebát se hadů, pavouků a štírů.
Terarista ze Zábřehu učí děti nebát se hadů, pavouků a štírů. Podívejte se

Na jesenické průmyslové škole by v pilotování dronů v budoucnosti rádi školili nejen žáky ale i širokou veřejnost. „Možností využití dronu je celá řada. Myslím, že za pět let se budeme bavit o studijním nebo učebním oboru operátor dronu nebo nějakém podobném,“ uzavřel ředitel Viterna.