„Zájem lidí nás těší. Dárci každým rokem překonávají sami sebe. Loni jsme vybrali sto čtyři kilogramy, letos to bylo výrazně více. Věřím, že sbírka má budoucnost. Zjistili jsme, že má smysl a chceme v ní pokračovat," řekl koordinátor sbírky Jakub Gloza.

K lepšímu výsledku pomohlo i rozšíření míst, kde lidé mohli přispět. Kromě Střediska volného času na Komíně se vybíralo i na Základní škole dr. Edvarda Beneše a v turistickém informačním centru na Hlavní třídě v Šumperku.

Organizátoři Psí tlapky v těchto dnech rozvezli všechny darované věci do útulků v Zábřehu a také v Olomouci, kde se starají o šest desítek opuštěných psů.

Sto osmdesát kilogramů granulí a pamlsků, ale chovatelských potřeb darovali lidé do sbírky Psí tlapka v Šumperku. Organizátoři její výtěžek rozvezli do psích útulků v Zábřehu (na snímku) a v Olomouci.Zdroj: DENÍK/Michal KrestýnZábřežský útulek provozuje městská společnost EKOservis. Kapacitu má šestnáct psů, v současnosti jsou zde tři nalezenci. Na svého nového páníčka zde už od dubna čeká sedmiletá fenka křížence Jessie a mají zde i jednoho pitbulla.

Poslední pejsek sem přibyl tento týden. Je to asi tříletý kříženec, který dostal jméno Čiko.

„Dovezli ho sem strážníci. Odchytili ho na Račici. Prý tam běhal asi dva týdny, ale je hodně plachý a nechtěl se nechat chytit," řekla Václava Faltová, která se o pejsky v útulku stará.

Kromě sbírky Psí tlapka pomáhají opuštěným čtyřnožcům i dary od dobrých lidí.

„Chodí sem děti ze škol a školek, které pokaždé něco přinesou, ale i veřejnost. Lidé jsou dární, což je dobře," dodala Václava Faltová.

Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce, možná někoho napadne darovat dětem pejska pod stromeček. Lidé by si ale živý dárek měli dvakrát rozmyslet.

„Měli by si uvědomit, že pořídit si psa je závazek na mnoho let. Stává se nám pravidelně, že po Vánocích pejsků v útulku přibývá," upozornila Václava Faltová. Nový domov najdou rychle hlavně štěňátka, se staršími pejsky je to horší, ale i těm se daří najít nové páníčky.