Překvapivá data nashromáždil nový radar, který už dva měsíce sleduje dění na obchvatu Jeseníku. Městští strážníci, kteří jej dostali do správy, se nestačili divit. Řidiči si totiž rovný úsek pletou se závodní dráhou.

Radar hlídá auta přijíždějící od kruhového objezdu ve směru na Červenohorské sedlo. Od 20. prosince do 19. února tudy projelo sto osmdesát tisíc vozidel. Téměř devadesát čtyři tisíce aut při pohledu na výhružně rozsvícenou tabuli urychleně brzdilo, jednačtyřicet tisíc motoristů mírně přibrzdilo, ale třiatřicet tisíc řidičů dokonce zrychlilo. Ze svítícího vysokého čísla ani z kamery, která je může nasnímat, si hlavu nedělali.

Přestože vozidla po absolvování kruhového objezdu moc prostoru k nabrání rychlosti nemají, dokázala řada motoristů řádně sešlápnout pedál plynu, a to i navzdory ukazateli rychlosti.

„Při nastavení rychlosti na pětapadesát kilometrů v hodině dodrželo rychlost sto čtyřicet osm tisíc motoristů,“ řekl velitel jesenických strážníků Pavel Šuranský. Třicet dva tisíce vozidel tedy jelo nad tento limit.

Radar umožňuje vést podrobnou statistiku. Díky tomu strážníci zjistili, že rozmezí od pětapadesáti do sedmdesáti kilometrů v hodině mělo při projetí kolem radaru téměř jednatřicet tisíc pět set aut. Více jak sedm set šedesát vozidel mělo na tachometru rychlost od pětasedmdesáti do pětadevadesáti kilometrů v hodině.

„Třicet vozidel jelo rychlostí nad pětadevadesát kilometrů v hodině. Nejvyšší rychlost zaznamenal radar druhého ledna ve středu, kdy tudy projížděl řidič stodvacetikilometrovou rychlostí,“ prozradil Šuranský rekordní rychlost.

Zarážející podle něj je to, že jen pár desítek metrů od měřiče rychlosti je přechod pro chodce. „Sto dvacet kilometrů v hodině? To je nehoráznost. Přechod je o šedesát metrů dál, a to nemůže řidič na tak krátkou vzdálenost zabrzdit,“ zděsil se místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.).

Je jednoznačně pro, aby výsledky měření posloužily policistům jako výstup pro sankce neukázněných řidičů. Hrozba neštěstí je tu velká. Po pravé straně je autobusové nádraží, kino a cesta do centra, na levé straně je sídlo úřadu práce, jsou zde krajští úředníci a pracovníci města. Přes přechod chodí denně i děti do školy.