Dílo Maska: Vstupní brána Sotheby‘s zařadila do on-line aukce nazvané Jiná perspektiva. Na ní nabízí kolekci uměleckých děl moderního a současného umění z východní a střední Evropy. Téměř třetinu z bezmála padesáti dražených položek tvoří díla českých autorů.

Více než dvoumetrové plátno od devětadvacetileté šumperské rodačky je součástí jejího nového cyklu inspirovaného Danteho Božskou komedií.

„Jeho vizuální efekt vychází z kontrastu mezi ornamentálními květinovými motivy a srstí šelmy, jejíž rozevřená zubatá ústa jsou vstupem do jiného světa. Abstraktní figurální styl volně odkazuje na středověké iluminace a plně rozvíjí možnosti, které nabízí originální technika kombinující principy olejomalby, grafiky, kresby a trojrozměrného modelování,“ představuje dílo na svém webu aukční síň Sotheby‘s.

Zdroj: Vimeo

Od čtyř tisíc liber

Vyvolávací cena obrazu začíná na 4000 librách, což je 117 tisíc korun. Aukce končí ve středu 11. listopadu.

Dražený obraz pracuje s rozšířenou realitou. Dílo má i svou virtuální podobu. Při pohledu na obraz nebo jeho reprodukci přes aplikaci Artivive malba ožije animací s hudebním doprovodem.

Radka Bodzewicz, rozená Doubravová, se narodila roku 1991 v Šumperku. Rok studovala na šumperské průmyslovce. Před třemi lety absolvovala pražskou Akademii výtvarných umění. Během roku 2016 studovala na Robert Gordon University-Gray’s School of Art ve skotském Aberdeenu. V roce 2018 se stala finalistkou berlínské ceny Leinemann-Stiftung für Bildung und Kunst Award. V Šumperku vystavovala v roce 2018 v Galerii mladých ve vlastivědném muzeu a na přelomu loňského a letošního roku v Galerii Jiřího Jílka.