Město tímto způsobem již několik let podporuje ze svého rozpočtu pořádání neziskových akcí a činnost organizací, které pracují s dětmi a mládeží v oblasti sportu, kultury a volného času, a zajímavou finanční injekci mohou získat rovněž organizace zaměřené na zdravotně sociální oblast.

„Peníze budou rozděleny na dva díly. O první část se podělí jednotliví žadatelé a zbytek půjde na konkrétní vyjmenované akce a činnosti, jejichž seznam již schválilo v prosinci zastupitelstvo,“ vysvětlil šumperský místostarosta Petr Suchomel.

Šanci získat až třicet tisíc korun v rámci grantů a dotací mají všichni žadatelé, kteří splní konkrétní podmínky. Ty jsou zveřejněny stejně jako formulace žádostí na internetové adrese www.sumperk.cz.

K dostání budou rovněž na informacích obou městských úřadoven na náměstí Míru 1 a v Jesenické ulici 31.

Žádosti začaly podatelny šumperské radnice přijímat první lednové pondělí, úderem osmé hodiny ranní. Termín pro jejich podávání pak vyprší v pátek 30. ledna ve 14.15 hodin.

Grantová komise poté v únoru žádosti projedná a své návrhy předloží radním a zastupitelům, kteří o nich rozhodnou v březnu.

Peníze mohou dostat pořadatelé jedné nebo celého cyklu akcí se sportovní, kulturní, zdravotně sociální nebo jinou veřejně prospěšnou náplní.

„Podmínkou je, že pořádaná akce musí být určena zejména pro šumperské obyvatele a musí propagovat město,“ dodal Suchomel.

(zk)