Podmínky a předpoklady pro nominace zůstaly stejné jako v loňském roce. Nominaci může zaslat každý jednotlivec či skupina občanů města Šumperka, společnost či zájmové uskupení, jež vykonávají svoji činnost na území města, a to elektronicky na adresu cenymesta@sumperk.cz nebo poštou na adresu Tisková mluvčí, MěÚ Šumperk, náměstí  Míru 1. Pro desítku navrhovatelů, kteří budou vylosováni, je připravena odměna v podobě volných vstupenek na slavnostní předání cen.

„Každý návrh musí obsahovat jméno nominované osoby, případně název organizace nebo akce.  Nominace musí být zdůvodněna, označená příslušné kategorie. Osoba či organizace, která návrh podala, musí uvést své kontaktní údaje.  U kategorií architektura je nutné přiložit barevnou fotografii navrhované stavby a musí se jednat o stavby zkolaudované v roce 2012. Do jedné kategorie lze podat navrhovatelem jen jeden návrh," sdělila vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů Helena Miterková.

O udělování Cen města Šumperka za rok 2012 rozhodnou svými hlasy zastupitelé do konce února. „Slavnostní večer se bude konat 13. dubna 2013 v šumperském divadle a veřejnost bude mít možnost si na něj zakoupit vstupenky v předprodeji, " dodala Helena Miterková. Zastupitelstvo města Šumperka má právo udělit „Zvláštní cenu Zastupitelstva města Šumperka" a rovněž si vyhrazuje právo neudělit Cenu města Šumperka v některé z kategorií.