„Jedná se o více než deset garáží, kancelářskou budovu a pozemek, objekty dříve využívala police. Jako minimální cenu požadujeme 3,5 milionu korun," sdělil tajemník šumperské radnice Petr Holub. Již řadu let jsou zmíněné prostory prázdné.

Policisté, především vyšetřovatelé a kriminalisté, objekty v ulici 8. května využívali do doby, než byly postaveny dvě nové budovy obvodního oddělení i policejního ředitelství v Havlíčkově ulici. Šumperská radnice už před lety začala o prázdné zchátralé objekty v centru města usilovat. Policii proto výměnou nabídla zasíťované pozemky poblíž Bratrušovské střelnice, kde má stát kynologická základna. Její stavba je v režii ministerstva vnitra.

Jenže jednání o výměně se vlekla neúměrně dlouho a dokonce se schylovalo k žalobě. Tu před několika lety chtěla radnice podat radnice. Tehdejší krajské policejní ředitelství Ostrava totiž výměnu parcel už přislíbilo. Jenže poté, kdy se změnilo územní uspořádání policie a věc začalo řešit krajské policejní ředitelství Olomouc, bylo vše jinak. Olomoucké vedení policie se již k podpisu smlouvy nemělo. Administrativní proces nakonec trval skoro deset let. „Bylo to velmi složité, ale nakonec se podařilo dosáhnout dohody. Nedávno radnice objekty v ulici 8. května konečně získala," vysvětlil Petr Holub.

Záměr prodeje lukrativních prostor nyní město zveřejní na úřední desce. „Pokud bude zájemců o koupi víc, vybírat se bude obálkovou metodou. Nemáme obavy, že nemovitosti neprodáme, jedná se o možnost získat ucelený areál na velmi výhodném místě," konstatoval Petr Holub