„Bitva je už tradicí, rajčata jsou objednaná. Družstva, která budou soupeřit, sestavíme na místě, o dobrovolníky nebývá nouze,“ řekl organizátor Petr Hradil.

Účastníky bitvy čeká nelehký boj, vše totiž začíná vzájemným ostřelováním rajčaty, kterých mají pořadatelé pro každý tým několik beden. Pořadatelé se sice snaží obstarat přezrálejší kousky, někdy ale zásah méně zralou „municí“ zabolí.

Bojištěm se navíc stává plácek, který se díky vodě změní bitevní pole plné bláta. Po chvíli ostřelování začíná přetahovaná o sud, který stojí uprostřed. Vítěznou taktikou je zpravidla sud držet a za žádnou cenu nepustit, kdo ho dostrká na konec své poloviny, vítězí.

„Začátek bitvy je naplánován na půl šestou, ale již od jedenácti hodin dopoledne se budou návštěvníci bavit. Připravené máme nejen různé značky piva, ale také jídlo. Letos totiž budeme pořádat soutěž o nejlepší kotlíkový guláš, který samozřejmě ochutnají i návštěvníci. Připravovat budeme také obří hamburgery, které budeme porcovat a o rekord se chceme pokusit namícháním obřího mojita. To by mělo mít nejméně 130 litrů a již jsme dohodnutí s pelhřimovskou agenturou Dobrý den, která přislíbila sledování našeho pokusu o český rekord,“ dodal Hradil.

Mojito je osvěžující alkoholický koktejl, jehož základem je bílý kubánský rum, limetky a čerstvé lístky máty. Má sladko – kyselou chuť se silným mátovým aroma.

„Kromě litrů rumu počítáme, že použijeme 200 kilogramů ledu a dvacet kilo limetek, speciální nádoba se již vyrábí,“ vysvětlil Hradil.