Soupeři Protlaků dorazili až z Kroměříže, většina z nich sobotínskou bitvu neabsolvovala poprvé. „Říkáme si Beermagedon. Když Bruce Willis v Armagedonu zachránil planetu, my zachráníme bečku,“ vysvětlil původ názvu Ondřej Luběna z Kroměříže. Oba týmy si na boj připravily obdobnou taktiku. „Nejdříve je ubijeme rajčaty a pak se sudem utečeme,“ optimisticky doufala Bohunka Nasswattorová ze Šumperka, která se bitvy účastnila poprvé. Výstřel rozhodčího pak na blátivém plácku odstartoval ostřelování rajčaty. Každý tým měl k dispozici celou bednu. Po chvíli bombardování a provokací nastala usilovná přetahovačka o sud.

Vítězem a také majitelem záludně kluzkého soudku se mělo stát družstvo, které jej dotáhne za čáru na své straně hřiště. Při boji v mazlavém blátě záhy přestalo být zjevné, kdo na kterou stranu patří. Družstva se sice lišila barvou trenýrek, jenže bojovníci byli zablácení od hlavy až k patě. S přehledem sud nakonec uhájil tým Protlaků, v němž se boje zúčastnily také dvě dívky. „Čekala jsem, že dostanu rajčetem rovnou pod oko a to se mi také stalo. A rajčata mohla být trochu měkčí, příjemné to nebylo. Ale moc se mi to líbilo, ten adrenalin každému doporučuji,“ nadšeně řekla po bitvě Bohunka Nasswattorová.Rajčatová bitva nebyla jedinou atrakcí vyhlášených sobotínských pivních slavností. Kromě široké nabídky piv nejrůznějších značek se také soutěžilo o největší pivní pupek a pilo se z tupláků na čas.

„Letos nás bohužel trochu zklamalo počasí, protože odpolední déšť zřejmě hodně návštěvníků odradil. Ale i tak odhaduji, že se tu vystřídalo kolem dvou tisíc milovníků piva,“ zhodnotil organizátor akce Petr Hradil.