V národní části soutěže byli úspěšní odborníci z Vysokých Tater.

„Letos byla soutěž mimořádně obtížná a náročná. Nepřipravili jsme nestandardní situace, šlo ale o věci, které se například náhle zkomplikovaly. Z klání jsme navíc získali poznatky, které by se mohly promítnout do metodických pokynů a postupů pro záchranáře,“ uvedl mluvčí závodu Jiří Pavlík.

Záchranáři museli během letošního závodu například určit diagnózu u ženy, která si vysadila opiáty, jež využívala pro léčení chronických bolestí. Pro účastníky připravili pořadatelé i netradiční úkol v podobě inscenované diskotéky, na které si mladá dívka způsobila úraz elektrickým proudem. Závodníci ji museli nejen najít, neublížit si při tom a zároveň jí zajistit i ošetření.

Mezinárodní soutěž již podruhé za sebou vyhrála záchranná služba z Vídně. Na druhém místě skončila posádka Českého červeného kříže z Chrudimi, která se do tohoto klání přihlásila poprvé.

V části národní soutěže, kde k pacientům vyjížděly týmy bez lékaře, byla nejlepší Horská záchranná služba z Vysokých Tater. Ta získala i pohár v kategorii týmů s lékařem, kterou vyhrála tamní zdravotnická záchranná služba.

V kategorii Zlaté sluchátko, ve kterém se utkaly dispečerky z celé země, vyhrála Dita Prokopová z Hradce Králové. „Všechny však splnily, co se od nich očekávalo. Navíc platí, že záchranka bez dispečinku je jak trup bez hlavy,“ dodal Pavlík.

Soutěž se letos konala pojedenácté. Účastnily se jí kromě českých záchranářů také týmy ze Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska, Japonska, Rakouska, Nizozemska a Ukrajiny a nyní nově také z Dánska, Chorvatska, Belgie a Turecka.