Ranní vlak do Prahy odjíždí ze Zábřehu dříve

Zábřeh – Pokračující rekonstrukce hlavního nádraží v Olomouci změní odjezdy několika dálkových vlaků mezi Olomoucí a Českou Třebovou.

Cestujících z našeho regionu se dotkne posunutí odjezdu vlaku EuroNight 442 Bohemia z Humenného do Prahy.

Ten nově odjíždí ze Zábřehu do Prahy od čtyři minuty dříve, a to už v 5.36 hodin. Opatření platí do odvolání, předpoklad je do poloviny září. (mik)

U úsovského zámku má zmizet čtyřicítka

Úsov – Ze silnice u úsovského zámku by už brzy mohly zmizet dopravní značky, které zde omezují maximální rychlost na čtyřicet kilometrů za hodinu a zároveň upozorňují na nebezpečí pádu kamení ze svahu.

Správa silnic požádala příslušný správní úřad o odstranění značek kvůli tomu, že jsou nadbytečné. Nyní běží lhůta pro podávání námitek. Po jejím ukončení padne definitivní rozhodnutí, zda značky opravdu přijdou odstranit. (mik)

Minimuzeum ukáže zdobené perníčky i plastiky řezbářů

Klopina – Velikonoční svátky si připomenou v následujících dnech také v minimuzeu umístěném v bývalé škole v Klopině. K vidění tady budou velikonoční perníčky a zdobená vajíčka od místních občanů. Výstavu doplní expozice fotografií křížové cesty, vesnice a plastiky klopinských řezbářů. Otevřeno bude v pátek 25. a v sobotu 26. března v době od třinácti do osmnácti hodin. (mik)

V Kolšově budou muset řidiči zpomalit

Kolšov – Změny v dopravním značení čekají na řidiče, kteří projíždějí Kolšovem směrem na Brníčko. Z důvodu rozrůstající se zástavby požádala kolšovská radnice o posunutí značek začátek a konec dál směrem k Brníčku.

Nově budou značky umístěné už na okraji lesa, a ne až u prvních domů. Zároveň se sníží maximální povolená rychlost pro nákladní auta ze současných čtyřiceti na třicet kilometrů za hodinu, a to v úseku od odbočky ke hřbitovu po střed obce.

Posunutí značek začátek a konec obce už správní úřad schválil, u omezení rychlosti ještě běží příslušné řízení. Změny by měly nastat v následujících týdnech. (mik)

V Kašparově památníku budou péct jidáše

Loštice – Nadcházející svátky jara si připomenou v Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích. Pro návštěvníky zde připravili na středu 23. března velikonoční tvoření a výrobu dekorací s doprovodným programem pro děti i dospělé. Chybět nebude ani pečení tradičních jidášů. Zájemci mohou do památníku zavítat mezi devátou a čtrnáctou hodinou. Vstupné je třicet korun. (mik)

V Mohelnici opraví chodníky Na Příkopech

Mohelnice – Opravu chodníku a výstavbu nového veřejného osvětlení v ulici Na Příkopech připravuje radnice v Mohelnici. Firma zde bude pokládat celkem téměř tisíc metrů čtverečních nové zámkové dlažby.

Původně projektované náklady měly přesáhnout dva miliony korun bez daně z přidané hodnoty. Ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo jedenáct firem, se ale podařilo cenu výrazně snížit.

Nejnižší nabídku podala zábřežská společnost Ekozis, která zvítězila s cenou jen těsně přes jeden milion korun bez daně. Výběr této firmy už posvětili i radní města.

Práce by měly začít v první polovině dubna. Vše má být podle předpokladů hotovo do konce května. (mik)

V Mladoňově budou tvořit velikonoční dekorace

Mladoňov – Tématický program k Velikonocům připravil na Zelený čtvrtek 24. března Ústav ekologického vzdělávání, který sídlí v bývalé škole v Mladoňově. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti o zvycích spojených se svátky jara a mohou si vytvořit i vlastní velikonoční dekorace. Zájemci mohou přijít kdykoliv mezi devátou a patnáctou hodinou. (mik)

Na Velký pátek se bude v Novém Malíně sportovat

Nový Malín – Na Velký pátek se bude v Novém Malíně sportovat. Oddíl stolního tenisu místní Tělovýchovné jednoty Sokol připravil pro místní občany a další sportovní nadšence turnaj dvoučlenných družstev. Určený je pro rekreační hráče. Družstva mohou tvořit muži, ženy i žáci v libovolné kombinaci. Hrát se bude v malínské Sokolovně.

Uzávěrka přihlášek je v 8.45 hodin, o čtvrt hodiny později se začne hrát. Konec organizátoři předpokládají kolem sedmnácté hodiny. Startovné za družstvo je sto korun. (mik)

Na Bozeňově chystají velikonoční program

Zábřeh – Velikonoční program pro celou rodinu připravil sportovní a relaxační areál Bozeňov v Dolním Bušínově u Zábřehu. V neděli 27. března od půl druhé do pěti odpoledne bude ve školicím středisku Jana Eskymo Welzla připravena výtvarná dílnička.

Zájemci si budou moci také uplést pomlázku nebo se seznámit s velikonočními tradicemi. Děti se zase mohou těšit na pohádky s velikonoční tématikou promítané na velké plátno. (mik)

Miroslav Kobza představí novou knihu

Hrabišín – Svou novou knihu nazvanou Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku představí ve čtvrtek 31. března v místní knihovně v Hrabišíně spisovatel, publicista a novinář Miroslav Kobza. Beseda začíná v osmnáct hodin. (mik)