„Ve zcela nevhodných podmínkách choval nejméně 36 psů, z toho 12 štěňat. Jednalo se o jedince plemene šarpej, jeho křížence a také křížence boloňského psíka,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Psi trpěli chronickými kožními záněty, měli ztrátu osrstění a výtoky z očí. „Trpěli dermatitidou, někteří měli ztrátu osrstění, lysá místa, chronické změny na kůži a výtoky z očí,“ popisoval mluvčí.

Muž choval zvířata v domě a ve venkovních prostorech plných předmětů, o které se mohli poranit či je pozřít.

U 17 psů starších šesti měsíců chovatel při kontrole nedoložil platnou vakcinaci proti vzteklině. Dvanáct psů nebylo označeno čipem. Chovatel podle inspekce neplnil ani další povinnosti vyplývající z legislativy. Neměl chov nahlášený, přestože se v něm nacházely více než tři feny, nevedl ani takzvané evidenční listy vrhů.

Podle inspektorů se psi na dvoře a v domě množili nekontrolovaně.

„Majitel ani nevěděl, kolik psů chová,“ uvedla Hana Brázdová, ředitelka Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.

Spočítat je, nebylo podle inspektorů snadné, protože psi se báli, zalézali do úkrytů. „Nebyli socializovaní. Psychicky na tom byli špatně. Dát je na vodítko? Uškrtili by se,“ popisovala stav.

Veterinární správě pomohl v odhalení množírny v Rapotíně anonymní podnět. Inspektoři již podali návrh na odebrání psů chovateli a jejich umístění do náhradní péče. Zároveň podali podnět policii pro podezření z trestného činu týrání zvířat.