Nejistota a obavy panují delší dobu v podniku RapoSklo v Rapotíně. Podnik je totiž již několik let ve vážných finančních potížích, v současné době je v právním stavu exekuce prodejem podniku. Správce firmy i sami vlastníci požádali brněnský krajský soud o prohlášení konkurzu.

„Rozhodnutí o vyhlášení konkurzu netrpělivě čekáme již šest měsíců. Situace se stává neúnosnou, především tlak věřitelů, kteří podmiňují dodávky různými nesplnitelnými ultimáty, je pro nás velmi těžký,“ řekl generální ředitel podniku Roman Lauterkranc.

Podle něj po uvalení konkurzu mohou nastat konečné varianty řešení. Soudem pověřený konkurzní správce může dát ještě podniku šanci. „Tato možnost by byla optimální. Je zde totiž možnost reorganizace výroby, podnik tak může ukázat svou životaschopnost a konkurenceschopnost,“ vysvětlil Lautekranc.
Jiný možný, ale zároveň katastrofický scénář, by znamenal uzavření sklárny, propuštění zaměstnanců a rozprodej zařízení.

Sklárny se začaly zadlužovat v roce 2004, kdy se sice vlastníci snažili krizi ustát, ale potýkali se s řadou negativních faktorů.

Ceny energií se zvýšily, trh svými lacinými výrobky začala zaplavovat Čína a také sousední Polsko.

Rapotínská fabrika se navíc začala potýkat s nedostatkem kvalifikovaných sklářů, výroba je totiž ekonomicky efektivní jen při nepřetržitém provozu. Sklárny si sice otevřely svůj vlastní učební obor, příští rok ale do něj žádní učni nenastoupí. „V situaci, ve které se podnik nachází, by bylo nezodpovědné přijímat nové učně,“ vysvětlil Lauterkranc.

Výroba v rapotínské sklárně, kterou si před dvěma lety se zájmem prohlédl i prezident Klaus, stále běží. Zaměstnancům ale do řeči není, signály, že s hospodařením společnosti není vše v pořádku, již delší čas signalizují opožděné výplaty.

„Co s námi bude, nikdo neví, snad nám vše alespoň řeknou včas,“ řekla jedna ze zaměstnankyň, která si nepřála zveřejnit jméno. Kolik a kterým věřitelům podnik dluží, generální ředitel nesdělil.

Na výpisu z obchodního rejstříku ale figuruje šumperská správa sociálního zabezpečení, které firma neplatila odvody za zaměstnance. „Vyhlášení konkursu je ekonomicky opodstatněné,“ řekl ředitel.

Firmu RapoSklo vlastní od roku 2003 čtveřice zahraničních podnikatelů. Výrobu, která se zaměřuje na osvětlovací sklo, se vlastníci snažili modernizovat. Před dvěma lety byla například slavnostně pokřtěna nová pec v hodnotě několika milionů korun. V současné době sklárny zaměstnávají 168 lidí.
Podle rapotínského starosty Vladimíra Mikulce potíže skláren pociťuje také obec.

„Většina zaměstnanců sklárny bydlí v obecních bytech. Lidé často kvůli nepravidelným výplatám nezvládají platit nájemné. Řada obyvatel sídliště je již delší dobu v těžké sociální situaci,“ sdělil Mikulec.