Od 21. ledna do 21. března nabídne tradiční recesistické akce, filmový festival, přednášky i novinku v podobě cestovatelského maratonu s názvem Welzlovi následovníci.

První akcí letošního ročníku bude audiovizuální pořad Do Mexika za Mayi a indiány, který ve čtvrtek 21. ledna zavede návštěvníky kina do mexickém státu Chiapas. Ten láká na nádherné přírodní scenerie a starobylé památky Mayů.

„Zábřežanka Jana Škubalová ve své audiovizuální show představí život na současné mexické vesnici, ale také v jednom z největších měst na světě Mexico City. Příchozí budou mít možnost zakoupit si originální mexické výšivky," uvedl Zdeněk David z pořadatelské­ho týmu.

Oblíbený běh

O sportovních výkonech, ale i recesi bývá další akce Welzlování – oblíbený běh do zámecké brány, který odstartuje v sobotu 23. ledna.

Běh, při němž závodníci zdolávají strmé serpentiny vedoucí k zábřežskému zámku, je určen pro všechny věkové kategorie od nejmenších dětí po seniory, trať si mohou vyběhnout i domácí mazlíčci.

„Loni, kdy se závodu zúčastnilo téměř padesát běžců, padl absolutní rekord tratě," uvedl Zdeněk David z pořadatelského týmu. Na akci jsou zváni rovněž majitelé soutěživých pejsků, kteří mohou do závodu přihlásit i svoje čtyřnohé společníky, speciální kategorie je totiž tradičně vypsána i pro ně.

Ve čtvrtek 28. ledna se Welzlování vrátí opět do kina Retro, a to vernisáží výstavy fotografií Karla Kocůrka zachycujících jeho putování napříč Austrálií. Během vernisáže zazní i ukázka hry na hudební nástroj australských domorodců didgeridoo.

Welzlův kufr i závod čtyřspřeží s lidskými posádkami

Následující program Welzlování nabídne řadu osvědčených akcí. Chybět nebude Welzlův kufr na Humenci, závod čtyřspřeží s lidskými posádkami na Masarykově náměstí a filmová přehlídka Expediční kamera.

Letošní novinkou plánovanou na 13. února bude přednáškový cyklus s názvem Welzlovi následovníci na pěti světadílech.

„Účast přislíbilo sedm cestovatelů vesměs z našeho regionu, kteří nabídnou putování po zajímavých místech naší planety. Těšit se můžeme i na premiéru autorského filmu a hudební vstupy," uvedl Zdeněk David. Welzlování 2016 zakončí 21. března diashow Sedm divů Islandu v podání Jiřího Kolbaby. (zak)

Program Welzlování

čtvrtek 21. 1., kino Retro, 17.00, Jana Škubalová: Do Mexika za Mayi a indiány
sobota 23. 1., serpentiny pod zámkem, start 10.00 hod.
Welzlův běh do zámecké brány, prezence od 9.30 ve vinném sklípku naproti sladovně

čtvrtek 28. 1., kino Retro, 17.00, Karel Kocůrek: Austrálie, vernisáž výstavy fotografií
čtvrtek 4. 2., kino Retro, 17.00, Zlatuše Knollová: Za čajem na Srí Lanku
sobota 6. 2., start 10.15, Welzlův kufr – krosový běh, prezence 9.00 až 10.00 hod. 
v restauraci Rafanda
sobota 6. 2., Humenec, start 14.00, Welzlův kufr, prezence 9.00 až 13.30 v restauraci Rafanda nebo na startu
sobota 13. 2., kino Retro, 14.00, Welzlovi následovníci
čtvrtek 25. 2., kino Retro, 17.00, Jiří Hrma: Nový Zéland – zemí hobitů
neděle 28. 2., Masarykovo náměstí, 15.00, závody čtyřspřeží s lidskou posádkou, od 9.00 severské zabijačkové hody, od 13.30 projížďky se psím spřežením
čtvrtek 10. 3., kino Retro, 17.00, Markéta Kutilová: Sýrie – peklo na zemi
sobota 12. 3., kino Retro, 16.00, Expediční kamera
pondělí 21. 3., kulturní dům, 18.00, Jiří Kolbaba: Sedm divů Islandu