O vyhlášení referenda bojovali odpůrci projektu Wanemi téměř pět let. Minulé zastupitelstvo ho odmítlo vyhlásit, a tak přípravný výbor podal žalobu. Uspěl až letos v lednu před Ústavním soudem v Brně. Podle jeho nálezu mají občané právo na referendum i přesto, že smlouva mezi městem a firmou už byla uzavřena.

Proč zastupitelé nevyhlásili referendum v termínu říjnových krajských voleb?  „U volby prezidenta je mnohem větší šance, že přijde dost lidí, aby bylo referendum platné," vysvětlil před časem zmocněnec přípravného výboru a zastupitel Pavel Trhal (nez.).

Spojení referenda s jinou volbou ale zároveň přinese radnici jeden problém. Podle stanoviska ministerstva vnitra se totiž má každé hlasování konat v jiné místnosti, tím pádem i před jinou volební komisí.

„S lidmi asi problém nebude, přípravný výbor referenda už avizoval, že nominuje do komise referenda své lidi, ale v některých obvodech bude těžké najít další vhodnou místnost," uvedl mluvčí radnice Daniel Gryc.

V obvodech, kde se volí ve škole, bude snadné uvolnit dvě různé třídy, ale například v Hněvkově, Ráječku nebo na Skaličce bývají volby v jediné malé místnosti osadního výboru.

A jak je to s platností a závazností referenda? Aby lidové hlasování bylo platné, musí k němu přijít alespoň 35 procent voličů, tedy v případě Zábřeha kolem 4000 občanů.  Téměř tolik podpisů na podporu referenda získal přípravný výbor v roce 2008.

A aby byl výsledek hlasování pro město závazný, musí ho podpořit nejméně čtvrtina všech voličů ve městě, což je asi 2 900 lidí.

I kdyby ovšem lidové hlasování prodej zamítlo, neznamená to, že předběžná smlouva s Wanemi uzavřená v roce 2006 by byla automaticky neplatná. Město by jen muselo dělat vše pro to, aby takovou vůli občanů naplnilo, což už téměř dva roky dělá.

Vše o kauze Wanemi najdete ZDE