Zajistili téměř 14 tun potravin, které si již přebraly organizace pomáhající lidem v nouzi.

Poputují rodinám s dětmi, seniorům, také do hrnců v denním centru Charity Olomouc.

„Vloni byl výtěžek kolem 10 tun, letos je to v Olomouckém kraji přesně 13 tun a 753 kilogramů. Je to vynikající výsledek a všem dárcům je potřeba poděkovat," reagoval Petr Prinz z Charity Olomouc a Potravinové banky v Olomouckém kraji.

Do letošního ročníku Národní potravinové banky se v Olomouckém kraji zapojilo 17 obchodů.

„Oproti loňsku je to o pět prodejen více," informoval Prinz.

Potravinová banka zajišťuje pomoc pro celý Olomoucký kraj. Do jejího skladu šel z této sbírky jen zlomek.

Pro rodiny s dětmi i seniory v nouzi

Dobrovolníci v obchodech okamžitě předávali jídlo do rukou těch, kteří je přerozdělí lidem v nouzi.

"Většinu si spolupracující organizace odvážely rovnou z obchodu a dále budou potraviny poskytovat potřebným," vysvětloval Prinz.

Charitní organizace, různá centra a poradny poskytnou potravinovou pomoc celé řadě lidí. Nejen těm, kteří žijí na ulici.

Na přípravu jídla v denním centru Charity ve Wurmově ulici putuje jen velmi malá část.

„Větší množství potravinové pomoci odebírají různé poradny a spolupracující organizace, které je distribuují rodinám s dětmi, seniorům žijícím na hranici nouze, lidem propuštěným z výkonu trestu, také těm, kteří se léčí ze závislosti," popisoval Prinz.

Zapojila se řada supermarketů

Do Národní potravinové sbírky se v sobotu zapojila celá řada supermarketů v Olomouci a bývalých okresních městech, kde lidé nakupovali trvanlivé potraviny.

Charita Olomouc měla v Olomouci dvě sběrná místa.

„Úplně jsem na sbírku zapomněla. Připomněl mi ji až vozík s dobrovolníky za pokladnou v obchoďáku. Nákup jsem proto předala manželovi a vrátila se pro kojeneckou výživu a luštěniny. Vyčítala bych si, kdyby letos nepřispěla," svěřila se Monika Pospíšilová, která přispěla v olomouckém Globusu.