Zahradu jeho domu zdobí pohádkové postavičky i nejrůznější zvířata. Kolemjdoucí zdraví Rumcajs s nezbytnou pistolí, kovboj, čert, před domem stojí kočka, sova i napoleonský voják. Malé jezírko pak hlídá nezbytný vodník. Zatím v garáži čekají na své místo Šmoulové, papoušci, orel a slůně pro štěstí.

Práci se dřevem se Slavomír Holinka věnuje asi tři a půl roku. Inspiraci našel na výletě na hrad Sovinec. „Byli jsme se podívat i v Jiříkově v tamní galerii, kde je k vidění spousta soch. Úplně mě to nadchlo," vypráví Slavomír Holinka.

Nevytváří jen pohádkové postavičky či zvířata, záběr jeho činnosti je široký. Vyrobil už například několik betlémů. „Ten první si dáváme každým rokem pod vánoční stromeček," říká řezbář.

Vytvořil také několik obrazů z překližky. „Ta se opálí plynovým hořákem a následně se do ní dláty vyrývá motiv. Výsledné dílo pak evokuje noc," popisuje vznik obrazů s tematikou přírody umělec – samouk.

Z dýhy pak stvořil třeba loď, zámek, dvojspřeží s vozem nebo ozdobný stojan na hodiny. Vyrobil i maketu zdejšího kostelíku nebo hospůdky Na Kovárně, před níž stojí on sám s majitelkou Monikou Horákovou. Ostatně dílka Slavomíra Holinky zdobí i zahradu restaurace, kterou před nedávnem v anketě Deníku zvolili čtenáři Hospůdkou roku 2013.

V nadcházející zimě plánuje vyrobit další betlém, tentokrát o něco větší. „Už do něj mám vyrobených i několik figurek, například vnučku, bratrance a další členy rodiny. Poslední dobou se snažím dělat i podobizny lidí, ale zatím nejsou dokonalé. Musím na nich ještě zapracovat," říká sebekriticky řezbář.

Pro svá díla používá nejrůznější druhy dřev. „Dobrý je topol, vyráběl jsem už i z břízy, borovice, modřínu nebo z tvrdého dřeva. Zkoušel jsem také dřevo ze švestky nebo jabloně. Používám i lípu, ale ta je určená do interiéru, protože venku by praskala," vysvětluje Slavomír Holinka.

Stejný koníček se zalíbil i jeho vnukovi Davidovi, který už vyřezal své první dva hříbky. „Chtěl jsem, abych měl nějakého učně, který by se tomuto koníčku dál věnoval. Doufám, že vnuk bude pokračovat v rodinné tradici," věří řezbář.

V plánu má i první výstavu, kde své výtvory předvede sousedům. Konat by se měla někdy na konci tohoto měsíce přímo u něj doma. Další plánuje na jaro, až během dlouhých zimních večerů vytvoří nová dřevěná dílka.