V Šumperském regionu již dvanáct bodů, které znamenají odebrání řidičského průkazu, nasbíralo sedmačtyřicet motoristů, na Jesenicku jich bylo zhruba o polovinu méně.

„Nejčastějšími přestupky, se kterými se policisté na místě setkávají je nedodržení povolené rychlosti, nepoužití pásů, často se také jedná o nevyhovující technický stav vozidla,“ vysvětlil tiskový mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Vyrozumění o dosažení dvanáctibodového limitu motoristé poštou dostávají od odboru dopravy příslušného městského úřadu. Do pěti dnů by se pak hříšníci měli na úřad dostavit, tam se mohou seznámit se svým spisem. Pokud se řidiči přidělení trestných bodů za některý přestupek nezdá, může vznést námitky.

Když je ovšem úředníci shledají jako neoprávněné, šofér musí odevzdat řidičský průkaz. Pak si už jen může vybírat autoškolu, v níž bude absolvovat přezkoušení z odborné způsobilosti včetně jízdy se zkušebním komisařem. Jen tak může po roce řidičské oprávnění získat zpět. „V Šumperku jsme řidičský průkaz tímto způsobem vraceli zatím jednomu motoristovi,“ sdělila úřednice odboru dopravy šumperského městského úřadu Ivana Janků.

Podle dopravních statistik má nejvíce řidičů jen dva body. Na mnohé zřejmě první výstraha zaúčinkuje a dávají si pozor. „Dostal jsem pokutu a dva body dolů za to, že jsem v Šumperku na třicítce jel jen o pár kilometrů rychleji. Zrovna jsem odbočoval na hlavní, kde je ta třicítka, musel jsem sešlápnout plyn, abych se vůbec rozjel. Pokutu bych bral, ale sbírat body za takové maličkosti je nesmysl. Neřekl bych nic, kdybych tam jel padesát,“ rozčiluje se pan Jiří ze Šumperka.

Jak dodal, za volantem se chová pokud možno obezřetně, protože pokud by kvůli dalším přestupkům přišel o řidičský průkaz, stoprocentně by také musel odejít ze zaměstnání. Denně totiž usedá za volat služebního vozu.

Určitá sorta řidičů je ale nenapravitelná a neplatí na ně pokuty ani sbírání bodů. Hlavu si nedělají ani ze zákazů řízení, které za předchozí vážné delikty v dopravě udělil soud. Někteří piráti silnic se navíc ani neobtěžují s pořízením řidičského oprávnění.

Řada z těchto výtečníků však již měla smůlu, naposledy dva mladíci tento týden. Osmnáctiletého chlapce za volantem starší škodovky policisté zastavili ve Starém Městě. „Nejen, že nevlastní řidičské oprávnění, ale již má soudem vysloven zákaz řízení,“ řekl o podnikavém chlapci mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Stejně dopadla kontrola u jednadvaceti­letého mladíka, který se na motorce proháněl po Brníčku. Oba mladí muži se budou opět zodpovídat před soudem.

Přes půl milionu řidičů má alespoň jeden trestný bod.