Areál textilky v Jeseníku koupila loni v létě od zkrachovalého oděvního gigantu OP Prostějov švédská firma Cavaliere. Na začátku letošního roku rozjela v této pobočce výrobu s třiceti zaměstnanci. Nyní zde pracuje dvaapadesát lidí. Ke konci letoška bude mít jesenický závod více zaměstnanců, než byl původní plán.

„Začátkem příštího roku nás bude asi sedmapadesát. Poté se uvidí, jak se budeme rozšiřovat. V této chvíli nemůžu říci, jestli to bude nějak skokově," řekla ředitelka firmy Tex Trading Cavaliere Helena Koryčanová.

Pod rukama jesenických švadlen vznikají pánské a dámské obleky. V současnosti jich vyrobí osmdesát denně, na konci roku by denní produkce měla dosáhnout stovky. Všechny oděvy končí u zákazníků v cizině.

Případ vzkříšeného podniku, který by do roka zaměstnal desítky lidí, je na Šumpersku a Jesenicku ojedinělý. „Žádný další případ mě nenapadá," uvedl analytik krajské pobočky úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Případ jesenické textilky zaujal porotu soutěže Investor roku 2012. Společnost Tex Trading Cavaliere získala ocenění za významný počin v oblasti investic. „Udělalo nám to radost. Pan majitel o tom ví. Byl potěšený, cení si toho," řekla ředitelka firmy Helena Koryčanová.

Nejdůležitější faktorem při rozhodování poroty byla fakt, že se podařilo oživit tradiční provoz, který v Jeseníku ještě v nedávné době fungoval. Svou roli hrála také skutečnost, že Jesenicko patří k oblastem s vysokou nezaměstnaností.

„Na ocenění se shodla napříč prakticky celá porota. Zasedli v ní experti,kteří se v oblasti přímých zahraničních investic pohybují řadu let," poznamenal marketingový manažer Sdružení pro zahraniční investice Martin Michalov.

Na Jesenicku mají trvalá pracovní místa cenu zlata. Ve zdejších statistikách nezaměstnanosti se mnohem výrazněji než v jiných okresech Olomouckého kraje projevuje sezonnost. Řada lidí, kteří mají v létě zaměstnání, končí v zimních měsících na úřadu práce.

Svůj podíl na tom má skutečnost, že na Jesenicko ve srovnání s jinými regiony plyne více peněz na veřejně prospěšné práce. Lidé placení z těchto zdrojů pomáhají například při úklidu a údržbě v obcích. Práci mají především v letní sezoně.

Na Jesenicku se také velký podíl lidí živí v lesnictví. I pro ně je práce hlavně v létě.

„Sezonnost se projevuje v lesnictví či lázeňství. Menší lázně přes zimu zavíraly nebo redukovaly provoz. Projevuje se také v oblasti zpracování surovin. Přes zimu se méně těží i zpracovává. Tento sektor je navázán na stavebnictví, které má hlavní boom v letních měsících," doplnil Jaroslav Mikšaník.