Stejně tak i důvody, proč žádají o rozvod. Skutečné příčiny si netroufají říci ani odborníci. „Nevím, co je důvodem manželství. Láska? Snad. Ale co je důvodem pro rozvod, nevím,“ řekla předsedkyně jesenického soudu Jana Nesvadbová.

Za svou praxi už slyšela nesčetně argumentů a životních příběhů. Často u soudu končí pár, který se bral velmi mladý a myslel si, že mu to vydrží věčně. Obrovským motivem je nevěra či peníze, o které jde vždy v první řadě. Jako červená nit se celými generacemi táhne zdůvodnění o nesouladu povah a zájmů obou partnerů. „Kdysi se psalo – pije, bije, nevěrný je a to platí i dnes,“ uvedla soudkyně Nesvadbová.

Na otázku, proč se Češi rozvádějí jako šílení, nezná odpověď ani Miroslav Novotný, který v Centru duševního zdraví v Jeseníku vyslechl od svých pacientů řadu příběhů a hororů.

„To až budu vědět, dostanu Nobelovu cenu,“ prohlásil Novotný.

Za svou praxi řešil primář Novotný nesčetně manželských krizí. Proto soudí, že třetinu nešťastníků dokáže před rozvodem uchránit, pokud ovšem požádají o odbornou pomoc a jsou ochotni přijmout nový režim párového soužití.

„Ale další třetina párů se rozvádí, protože si jeden z manželů našel nového partnera a dítě. Třetina přichází k soudu s voláním o pomoc a když je soud rozvede, tak po deseti letech usoudí, že udělali chybu, protože v novém vztahu štěstí nenašli, “ sdělil Novotný.

„Po čase každý člověk zjistí, že manželství je stereotyp, že schody je třeba umýt, děti zlobí,“ podotkla soudkyně Nesvadbová. Pro ty, kteří si myslí, že svého partnera napraví a že pil jen proto, že mu žena nerozuměla, má jedno varování. „Tak jak se choval člověk v prvním vztahu, se bude chovat vždy. Sny o tom, že se změní, jsou zbytečné,“ dodala Jana Nesvadbová.

Rozvod kvůli e-mailu

V poslední době se hodně hovoří o tom, že za rozvody mohou moderní technologie. Díky zvědavosti se člověk z mobilu či počítače dozví, že jeho partner na slibovanou věrnost u oltáře dávno zapomněla.

„Každá doba má své technologie. Dnes je méně tancovaček a více e-mailů. Vždy jde o krizi párového soužití. Bohužel, čím je více rozvedených matek a otců, tím je víc dětí, které nemají ten správný vzor a myslí si, že rozvod je normální,“ upozornil Novotný.