Ještě před dvěma roky se organizátorům výstavy podařilo nasbírat tři stovky exponátů, loni kdy v letních měsících bylo extrémní horko i sucho, to již bylo podstatně méně.

„Zatím nemáme představu, kolik hub se nám podaří nashromáždit. Je totiž velké sucho, dokonce ještě větší, než bylo loni. Sbírat se vydáme v úterý a ve středu, pohybovat se budeme především v blízkosti potoků a také v masívu Hrubého Jeseníku, kde se přece jen drží větší vlhkost," vysvětlila kurátorka výstavy Magda Zmrhalová.

Že houbařská sezona za mnoho nestojí, se shodují i diskutéři na speciálním houbařském webu. S trochou štěstí se ale něco přinést dá.

„Včera jsem byl s vnukem v lese u Malé Moravy (Hanušovice, směr Králíky. Našli jsme čtyři křemenáče a kozáka, statné kusy, pár starých, vše na kraji lesa," napsal na stránky www.nahouby.cz v neděli přispěvatel, který se podepsal jako Poldik.

Se sběrem hub pro muzejní výstavu pomáhají dobrovolníci a také studenti Střední odborné školy v Šumperku. Své úlovky ale může v muzeu předvést každý houbař.

„Houby je možné zanechat na recepci muzea," sdělila mluvčí muzea Eva Šebestíková.

Výstavu pořádá šumperské muzeum vždy v září, letos se koná již po sedmnácté.

Houbařská expozice je mezi lidmi velmi populární, v dopoledních hodinách se ve výstavní síni střídají hlavně školy. K vidění bývají nejen exponáty, které jinak končí na talíři, ale i řada druhů, které jsou nejedlé či jedovaté, některé předváděné houby se zase vyskytují velmi vzácně. T

aké letos si návštěvníci mohou vyslechnout výklad od mykologů, kteří do Šumperku přijíždějí pravidelně. Informace i výklad bude podávat například odborník Bronislav Hlůza.

Expozice hub bude přístupná ve všední dny v době od 9 do 17 hodin, v sobotu 19. září od 9 do 12 hodin. 

Cena za celoživotní díloPřed zahájením výstavy v šumperckém muzeu bude oceněn Prof. RNDr. Bronislav Hlůza. Převezme nejvyšší cenu, kterou uděluje Česká mykologická společnost, jedná se o vyznamenání Zlatý Cantharellus za celoživotní dílo. Profesor Hlůza se celý život podílí na organizaci mykologicky a houbařsky zaměřených akcí na území Olomouckého kraje. Za svůj život vychoval mnoho generací přírodovědců a učitelů na Univerzitě Palackého v Olomouci. O mimořádném zaujetí vědou svědčí řada Hlůzových publikací, u mnoha dalších je spoluautorem. Velmi ceněnou je jeho práce zabírající se rozšířením jedovatých hub u nás. Velkou část své práce věnoval právě Šumperku, byl iniciátorem první houbařské výstavy v roce 1999 a od té doby se každoročně šumperských výstav účastní.