„Zákazníkům peníze za odvedený kov vyplácíme buď na účet, nebo můžeme vydat šek. Lidí, kteří si sběrem kovů přivydělávali, ubylo tak nejméně o osmdesát procent," konstatoval vedoucí šumperské výkupny kovů TSR v Žerotínově ulici Petr Kupczak. Dodal, že pro firmy vozící odpad do sběrny se prakticky nic nezměnilo, ale pro drobných sběračů kovů vyhláška představuje velký problém.

„Z lidí, co k nám pravidelně s kárkami chodili, zůstala sotva desetina. U bezdomovců je totiž téměř pravidlo, že zpravidla žádný účet nemají a bydliště mají hlášené na radnici. Peníze jim není kam vyplatit," konstatoval Vlastimil Lánik z firmy HOPR, která má své sběrny v Šumperku, Zábřehu i Mohelnici.

Zda nová vyhláška sníží počty krádeží barevných kovů, ukáže podle policie teprve čas. Nejzávažnější případy se staly na Šumpersku loni v létě, kdy neznámí pachatelé odmontovali a odvezli téměř stovku kusů svodidel z železničního mostu v Mohelnici. Podobné logisticky složité zločiny policisté zaznamenali i na jiných místech v kraji.

Sběrači kovů, kteří neváhají sáhnout po cizím majetku, se činí také na Jesenicku. Mizejí okapy, různé komponenty z dílenských zařízení, kabely, u rekreačních objektů pachatelé klidně rozeberou i střechu, pokud je kovová. Lup se pak může stát nezanedbatelným zdrojem příjmu. Například kilo měděných drátů se dá zpeněžit za více než sto korun. Mosaz, s výjimkou špon a chladičů, zase za více než sedmdesát korun.

Partu, která se takto živila, policisté lapili loni v říjnu. Čtyři muži ve věku od devatenácti do pětatřiceti let způsobili škodu nejméně za 80 tisíc korun. Skupinka operovala na území od Mikulovic až po Písečnou a policisté jim prokázali hned třináct skutků. Mimo jiné se čtveřice vloupala do garáže, odcizila opláštění stěn továrenské haly i velké množství lešenářských trubek.

Pátým člověkem, který byl obviněn z podílnictví, byl devětačtyřicetiletý zaměstnanec sběrných surovin. Ten tehdy i přes zákaz vlastníka společnosti opakovaně vykupoval od všech čtyř zlodějíčků kovový materiál, i když věděl, že je kradený. Pracovník sběrny tyto obchody uzavíral bez předložení dokladů, řádné evidence a platil výrazně pod cenou. Tomu by nyní nová právní úprava měla zamezit.

„Pokud se týká nové vyhlášky, její účinnost v souvislosti s kriminalitou nebudeme předjímat. Až za určitou dobu budeme vyhodnocovat, zda má efekt," uvedla mluvčí policie Tereza Neubauerová.