Část pražských radních dala přednost cestě do slunné Itálie, kde také mají své partnerské město.

„Na poslední chvíli jsme dostali signál, že bude problém, aby někdo přijel. Jsme z toho rozpačití,“ řekl starosta Jeseníku Petr Procházka (ODS).

V tu chvíli snad ještě doufal, že část radních, kteří měli smluvené jednání s radními Jeseníku a dlouho dopředu zajišťovaný společenský večer se všemi starosty regionu, na Jesenicko dorazí.

O několik hodin později už bylo jasné, že se mýlil. „Rada nepřijela a nepřijede,“ sdělil v pátek Procházka. „Určitě nás to zaskočilo. Když věděli, že nejsou schopni termín i ve zmenšené skupině dodržet, měli nás informovat. Tohle se nedělá,“ dodal starosta.

Do Itálie vycestovala podle mluvčího Prahy 1 sedmadvaceti­členná skupina spolu s dvěma radními a dvěma místostarosty. „Část radních máme na služební cestě. Zbytek je na otevření parku. Bohužel, kvůli normám Evropské unie jsme museli posunout datum jeho otevření a dnes byl poslední termín,“ uvedl mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb.

Když se starostové Jesenicka dozvěděli, že měsíce připravovaná akce padá, neskrývali rozladění. „Pro mě je to velké překvapení. Na poslední chvíli říci ne je složité, komplikované a přinejmenším neslušné,“ pozastavil se nad laxním přístupem Prahy 1 předseda Sdružení měst a obcí Jesenicka a starosta Lipové-lázní Lubomír Žmolík.

„Měli jsme zajištěné ubytování, program, body schůzky, které jsme chtěli s Prahou 1 projednat. Takhle aspoň uděláme výjezdní zasedání sdružení měst a obcí, protože některé věci nejde zrušit. S Prahou 1 si dohodneme další schůzku, ale bude už jen pracovní,“ dodal Žmolík.