Největší díl peněz, osm milionů korun, získají Velké Losiny. Plánují za ně opravit prostranství u kostela svatého Jana Křtitele a základní školy. Na něm se koná řada kulturních a společenských akcí.

Projekt počítá s demolicí nevyužitých budov, přemístěním autobusové zastávky, vybudováním parčíku nebo úpravou prostor pro konání veřejných akcí.

Bezmála sedm milionů korun poputuje do Vidnavy. Městečko chce s jejich přispěním pokračovat v opravách náměstí. Už v loňském roce nechalo obnovit jeho střed.

Lidé se dnes mohou procházet nově vysazeným stromořadím. Obnovy se dočkala zeleň, veřejné osvětlení, ve středu náměstí přibyly lavičky. Zrekonstruovaná je také socha svatého Jana Nepomuckého a sloup se sochou Panny Marie.

V druhé etapě nechá město rekonstruovat chodníky, autobusové zastávky, parkovací plochy nebo nechá předláždit valounovou dlažbu.

„Jakmile dostaneme oficiální stanovisko z Regionálního operačního programu, budeme připravovat výběrové řízení. Podle našich představ by se v příštím roce co nejdříve zjara s pracemi začalo. S ukončením počítáme v červnu 2015," řekla starostka Vidnavy Eva Pavličíková.

O dotaci na obnovu náměstí se Vidnavští ucházeli už potřetí. „Jsem hrozně ráda, že se nám to podařilo. Bylo mým snem dát náměstí do pořádku a udělat jeho prostředí co nejhezčí," řekla Pavličíková.

Vidnavské náměstí se nachází ve středu městské památkové zóny. Místní si od opraveného prostranství mimo jiné slibují, že město bude atraktivnější pro návštěvníky a rekonstrukce tak přispěje k rozvoji turistického ruchu.

Další miliony korun získal na obnovu veřejných ploch Nový Malín, Hrabová, Dubicko, Vápenná a Postřelmov.

O příspěvek mohly žádat obce od pěti stovek do pěti tisíc obyvatel. „Stavební úpravy se mohou týkat nejen náměstí a parků, ale také přilehlých parkovacích ploch, chodníků a pěších zón včetně nového mobiliáře a veřejného osvětlení," uvedla mluvčí dotačního úřadu Michaela Linhartová.

Kdo získal dotaci na obnovu veřejných prostranstvíVelké Losiny      8 mil. Kč
Vidnava            6,9 mil. Kč
Postřelmov       6,6 mil. Kč
Nový Malín        5,4 mil. Kč
Dubicko            4,9 mil. Kč
Vápenná            3,8 mil. Kč
Hrabová            3,4 mil. Kč