Stavbaři se v budově číslo tři pohybovali od května do října. Za tu dobu ji opravili doslova od sklepa po střechu. Vybudovali například půdní vestavbu, která umožnila rozšířit obytnou plochu budovy. Všechna podlaží nově propojuje výtah. Objekt se tak změnil na bezbariérový. Má též nové rozvody, okna, zateplení.

„Kapacita lůžek byla snížena z původních třiceti na dvacet. To v důsledku znamená, že senioři s projevy demence mají nyní k dispozici většinou jednolůžkové pokoje," sdělila Jana Dvořáčková ze sobotínského střediska Diakonie.

Pokoje jsou nyní prostornější a klienti si tak do nich mohou vzít oblíbený nábytek ze svého předchozího bydliště. Pro lidi s projevy demence je obzvlášť důležité, aby se v prostředí, v němž mají žít, dokázali orientovat.

„Pokud budou mít například ve svém pokoji věci, které důvěrně znají, bude to pro ně poznávací znamení typu Ano, to je můj pokoj, tady jsem doma," doplnila Jana Dvořáčková.

Opravené prostory mají co nejméně připomínat ústavní instituci. Diakonie zde chce poskytovat péči novým způsobem. Inspirovala se přitom Psychobiografickým modelem, který je zaměřený na podporu schopnosti seniorů pečovat o sebe sama.

„Tento model pracuje se vzpomínkami a životním příběhem každého člověka. Vzpomínky otevírají svět, který senioři aktivně žili," řekla letos v červnu Eva Procházková, která metodu propaguje a vyučuje.