„Děláme mastičku z měsíčku lékařského. Chlapi naškvařili sádlo, do něj se dal na čtyřiadvacet hodin měsíček. Teď se vše přecedilo přes plátno a bude to hotové," popisuje výrobní postup Renata Čechová. Je vedoucí Střediska ekologické výchovy Švagrov ve Vernířovicích, které v těchto dnech hostí tábor pro seniory.

V roubené místnosti se schází osm starších lidí. „Dozvěděla jsem se o tom z novin. Vůbec jsme neváhaly a rozhodly jsme se, že pojedeme všechny tři," objasňuje motivy své účasti na táboře Alice Kadlecová. Žije v Příbrami do Vernířovic přijela se dvěma kamarádkami z dětství.

Společnost jim dělá starší muž z Komňátky, bývalý horník z Karviné nebo manželský pár z Olomouce. Ti všichni přijeli strávit čtyři dny v horském prostředí Jeseníků.

Parta seniorů se právě vrátila z celodenního výletu. „Byli jsme nahoře u Zdeniny chaty. Vařili jsme si tam guláš, dobře jsme se najedli. Chlapi udělali oheň, my jsme připravili ingredience," popisuje program předchozích hodin dvojice starších žen.

Na Švagrově se senioři rozhodně nenudili. Během několika dnů si vyzkoušeli oplétání lahví drátem, výrobu sirupu nebo batikování triček. „Řekla bych, že jsme si užili každou aktivitu. Vždycky se najde něco, co je pro nás nové," říká Alena Gazárková z Olomouce.

Z radostných obličejů účastníků tábora bylo vidět, že si chvíle ve společnosti svých vrstevníků užívají. „Kolektiv je super. Jsou to zlatíčka, úplně s nimi mládneme," uzavírá Šumperanka Jana Pospíšilová.

Senioři si na táboře užívají legraci, říká vedoucí Renata Čechová

Renata Čechová, která je vedoucí střediska ekologické výchovy Švagrov ve Vernířovicích a zároveň se stará o skupinu seniorů odpověděla na otázky Deníku.

Letní tábor pro seniory „Pohádka mládí“ v CEV Švagrov.Jak vznikl nápad uspořádat letní tábor pro seniory?
Starší lidé mohou být další zajímavá cílová skupina. K tomu  jsem zjistila, že pro tuto věkovou kategorii žádná organizace podobný tábor nepořádá. Pokud někdo nabízí pobyty speciálně pro seniory, je to čistě na komerční bázi. Chtěli jsem dát šanci třeba lidem, kteří se třeba cítí osamělí a rádi by několik dní strávili se svými vrstevníky, navázali nová přátelství. Navíc se ukázalo, že v letních měsících zde máme čtyři dny, kdy je kapacita Švagrova volná. Čtyři dny jsou pro seniory ideální, protože většina jich nechce být delší dobu z domova, například kvůli zahrádce. Naopak pro děti mají smysl delší pobyty.

Byl o letní pobyt na Švagrově zájem?
Poměrně ano, měli jsme letáčky, vyšel i článek v tisku. Původně mělo jet dvanáct lidí, nakonec jedna paní na poslední chvíli odřekla kvůli zdravotním problémům. Ideální počet lidí ve skupině je tak patnáct.

Je organizace náplně tábora pro straší lidi odlišná, než když připravujete program pro děti?
V zásadě ne, samozřejmě aktivity musíme přizpůsobit věku účastníků, takže například túry plánujeme kratší. Ale bylo úžasné, jak se senioři do všech činností aktivně a s chutí zapojili, navíc hned vytvořili výbornou partu a užívají si spoustu legrace. Na rozdíl od dětských táborů je to pro nás méně náročné v tom, že starší účastníky není třeba neustále hlídat, narozdíl od dětí (smích). Vše je mnohem klidnější.

Jakým konkrétním činnostem se senioři na táboře věnovali?
Snažili jsme se vybrat aktivity, které jim mohou být užitečné i doma, naučili se zde řadu věcí, kterým se mohou nadále věnovat a tak trávit čas aktivněji, než koukáním na televizi. Zpočátku to byly různé seznamovací hry, například každý si vytvořil kuličku z vlny, kdy si symbolicky pro každou svou životní etapu vybíral určitou barvu. Ale činností byla spousta, od vycházek až po výrobu bylinkové masti, samozřejmě nechybělo ani posezení u táboráku.

Budete tábory pro seniory pořádat pravidelně?
Pokud nám to kapacita zařízení dovolí, tak ano. Těší nás,  že se první turnus vydařil a účastníci byli spokojení.