„Rozpočet je Titanik. Všechny neziskové organizace mají ze současného stavu hrůzu. Stalo se to, co jsme čekali. Namísto 1,3 milionu jsme z ministerstva dostali jen 619 tisíc korun,“ prozradil ředitel občanského sdružení Soužití 2000 z Mikulovic Jiří Rozsypal. V penzionu žijí desítky seniorů.

Na chod zařízení potřebuje tři a půl milionu korun. Výběr nájemného od obyvatel penzionu pokryje jen desetinu rozpočtu.

„Budu chodit a jako každý rok prosit a škemrat. Loni jsme získali od různých sponzorů téměř milion korun,“ řekl Rozsypal.

V ještě horší situaci je Charita Javorník. Ta nedostane ani polovinu z požadovaných peněz. „Podali jsme žádost o deset milionů a dostaneme jen čtyři a půl milionu korun,“ řekla zástupkyně ředitele javornické Charity Helena Paschkeová. Organizace se stará o domovy pro důchodce v Javorníku a Vidnavě, další desítky seniorů jsou odkázány na pomoc pečovatelské služby.

Pro Charitu, která na roční provoz potřebuje přes třiadvacet milionů korun, znamená poloviční dotace obrovskou ránu. I když od seniorů získá přibližně polovinu z ročního rozpočtu, stále na provoz zařízení schází několik milionů korun.

„Budeme muset žádat o pomoc Olomoucký kraj,“ řekla Paschkeová. V nejhorším případě hrozí rušení služeb. „Pomáháme obyvatelům kraje, takže by nás měl krajský úřad také podpořit,“ dodal Neugebauer.

Soužití 2000 už některé služby neposkytuje od poloviny loňského roku. Tehdy už byly zveřejněny první informace o tom, že v rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí budou chybět miliardy.

„Už jsme zrušili chráněné bydlení, osobní asistenci i odlehčovací centrum pro matky s dětmi. Nemá cenu provozovat službu, na kterou stát nedá ani korunu,“ řekl Rozsypal. V případě, že se na ulici ocitne maminka s dítětem, nemá kde najít pomoc. Azylový dům pro matky s dětmi má plnou kapacitu. Nejbližší chráněné bydlení je až v Opavě a v Olomouci.