„Před rokem jsme jmenovce pozvali do pivovaru a ukázali jim, jak se vaří pivo, jehož jméno nosí. Letos chceme, aby poznali také kraj, kde se pivo rodí,“ řekla manažerka marketingu Holby Alena Chylová. Pěnivý mok tekl před Jiřího chatou proudem. Pivovar věnoval svým hostům i balíček s baterkou, dalekohledem, buzolou a dalším vybavením, jemuž dal moderátor akce Vladimír Gottwald název s pěti P – Poutníkův pohotovostní pivník první pomoci. Všichni dostali také mapu Jeseníků.

„Já jsem zjistil, že Šerák je hora v Jeseníkách až od svého lékaře. Hanušovické pivo mi moc chutná. U nás na Rakovnicku se bohužel nikde netočí,“ řekl Pavel Šerák, který na sraz přijel s bratrem Milošem. Artura Holbu, který pochází z Rapotína, ale po studiích zakotvil v Praze, si spolužáci kvůli příjmení občas dobírali jako majitele pivovaru. „V Čechách tu značku lidé ale moc neznají. V Praze vím o jediném místě, kde se Hanušovice točí – je to na lodi Bukanýr,“ řekl Artur Holba.

Jan Holba přijel s rodinou od Benešova. „Věděl jsem, že holba je dutá míra odpovídající sedmičce litru. Teprve když jsem pro pivovar vyráběl sklenice a přijel jsem do Hanušovic, zjistil jsem, že se pivovar jmenuje podle části města, v níž stojí,“ řekl Jan Holba. Nepochybně nejexotičtější nositelkou pivního příjmení byla jeho snacha, Japonka Yumiko, která se do rodiny přivdala letos v květnu. A tak se u stolu benešovských Holbových ozval i japonský pozdrav „kampai“, tedy „na zdraví“