V nejvyšších polohách leží kolem půl metru bílé vrstvy a až na Ovčárnu se všude lyžuje pouze na technickém sněhu. Také běžkaři mají stále omezené možnosti.

Podle náčelníka Horské služby Jeseníky Michala Klimeše se teploty i v nejvyšších polohách pohybují i přes den těsně nad nulou. „Sníh spíše ubývá, než přibývá. Je to jarní lyžování. V odpoledních hodinách jsou svahy už hodně vydřené, je potřeba dát pozor na těžký sníh. Sjezdovky jsou stoprocentně na technickém sněhu kromě Ovčárny, kde dáváme kolem 50 centimetrů přírodního sněhu," řekl Michal Klimeš.

Návštěvnost je podle horských záchranářů slušná, pro provozovatele středisek je to tak zřejmě poslední možnost, jak zvýšit tržby v této netypické a na počasí špatné sezoně. Do Jeseníků zamířili především lyžaři z Brněnska. „Je to asi nejsilnější týden z prázdninových týdnů v Jeseníkách. Podmínky jsou omezené, lidé se koncentrují ve střediscích s lepšími podmínkami. Na sjezdových tratích je plno,  denně ošetřujeme tak deset úrazů. Opatrnost a ohleduplnost je na místě," dodal Michal Klimeš.

Spokojeni jsou s počtem lyžařů i provozovatelé. „Návštěvnost je super, je nádherný slunečný den. Jsme spokojeni, lidí je dost," řekl ředitel areálu K3Sport v koutech nad Desnou Petr Marek. Doplnil, že počítají s další výrobou technického sněhu, tento týden to ale kvůli vysokým teplotám nebylo možné. „Sjezdovky jsou ale připraveny, máme kolem 60 centimetrů sněhu," konstatoval Petr Marek.

Lyžuje se nadále i v Karlově. Lyžařský areál Myšák má teď v provozu dvě ze tří sjezdovek u nově postavené dvousedačkové lanovky, v provozu je i lyžařská školka a krátký vlek pro začínající lyžaře. Pro nadcházející víkend provozovatelé připravili borůvkové radovánky. „Tento týden je z hlediska zájmu o lyžování nejlepší za celou dosavadní podivnou sezonu," podotkl vedoucí areálu Jaroslav Lukeš. (hak)

Naopak běžkaři musejí i po zbytek zimní sezony počítat s omezenými možnostmi. V Jeseníkách najdou dobře upravenou stopu mezi Ovčárnou a Švýcárnou a v okolí chaty Alfrédka. Několikakilometrovou stopu mohou využít také v oblasti Dolní Moravy. Začátek je u restaurace Slaměnka, vydat se mohou směrem na Staré Město.