„Od září se nám povedlo otevřít obor včelař. Máme pět žáků, pocházejí z okolí Jeseníku,“ shrnula ředitelka Střední školy gastronomie a farmářství Jeseník Silvie Pernicová.

Odborný výcvik škola prozatím zajišťuje ve spolupráci s členy včelařského svazu.

„Doufáme, že od příštího roku se budeme včelařské práci věnovat naplno. Teď na podzim se už toho moc nedělá,“ poznamenala ředitelka Pernicová.

Učiliště v Horních Heřmanicích je jediným místem v Olomouckém kraji, kde se včelařství vyučuje. V Česku jej nabízí školy v Praze 6, Žluticích a v dálkové formě v Blatné. „Mekkou“ včelařského středního školství jsou pak Nasavrky na Chrudimsku.

Ojedinělý obor se začíná dostávat do povědomí veřejnosti.

„Už nám volal jeden včelař, že má syna v sedmé třídě a že by byl rád, kdyby v řemesle pokračoval,“ uvedla příklad jednoho z potenciálních zájemců Silvie Pernicová.

Studenti, ilustrační foto
Škola v Jeseníku začala učit polštinu. Zájem je velký

Něco pro lezce

Novinky přináší i další školy v regionu. Gymnázium v Jeseníku nabídne v rámci oboru se sportovní přípravou nový kmenový sport. K cyklistice, běžeckému a alpskému lyžování přibyde od září sportovní lezení.

„V Jeseníku má tento sport tradici v podobě reprezentantů, jako jsou Petr Čermák nebo Honza Zbranek. Nové zaměření oboru by mohlo pomoci tuto tradici rozvíjet,“ uvedl předseda spolku Horolezci Jeseník David Migal.

Kromě umělých lezeckých stěn budou mít mladí lidé k dispozici i tréninky ve skalních oblastech Jesenicka, které skýtají téměř dva tisíce lezeckých cest. Přihlášky musí zájemci podat do konce listopadu.

Práce ve Smetanových sadech v Šumperku.
Obnova Smetanových sadů se chýlí ke konci