Dokončení přístavby Základní školy v Žulové na Jesenicku je v nedohlednu. Už druhým rokem neposlalo ministerstvo financí na školu ani korunu. Růst cen stavebního materiálu přitom každým rokem stavbu prodražuje o miliony korun.

„Letos jsme opět nedostali nic. Chybí nám třináct milionů,“ posteskl si starosta Žulové Zdeněk Lučan (nez.). Peníze zkouší sehnat kde se dá. Bezúspěšně. Přístavbu letos určitě nedokončí, podle plánů měla být hotová už před šesti lety.

V Žulové jsou ze stavby, kterou prosadilo bývalé vedení obce, nešťastní. Přístavba školy s tělocvičnou a novými učebnami se od počátku potýká s problémy. Akce měla odstartovat už v roce 1996, ale ze státního rozpočtu přišly první peníze až o pět let později.

Pro Žulovou znamená nepřízeň ministerstva i poslanců, kteří každým rokem při porcování medvěda rozdělují miliony, obrovské problémy. „Stále platíme zvýšené náklady na vytápění, protože nemáme fasádu,“ řekl starosta. Škola se tyčí nad obcí jako obří nedokončené torzo. Stále totiž chybí dokončení celého patra, kde mají být šatny. Chybí fasáda, terénní úpravy a plošina pro handicapované děti.

Každý odklad stojí miliony korun. V letošním roce je cena dokončovacích prací odhadována na třináct milionů korun. Před rokem to bylo o jeden a půl milionů korun méně.

„Původní rozpočet na dostavbu školy počítal s částkou necelých osmatřiceti milionů korun. „Ale stálo nás to už dvaačtyřicet milionů,“ přiblížil situaci starosta. Kdyby byla škola dokončela letos, rozdíl v ceně by byl devatenáct milionů korun.

Přístup státu se nelíbí ani místním občanům, kteří ostře kritizují způsob přidělování dotací. Rozdíl v ceně jde z kapes všech daňových poplatníků. „Budova hyzdí vzhled města. Jen se divím, že pro školu peníze nejsou, ale pro ústav na druhém kopci ano. Tam poslali na opravu šestnáct milionů korun pro šestnáct dětí, které se léčí z drogové závislosti,“ pokrčil rameny senior Zdeněk Vinkler.