„Já jsem dnes obvolala všechny rodiče, že bude on-line výuka s tím, že jim odpoledne pošlu e-mail. Teď v něm píšu návod, jak se mají děti přihlásit do výukového programu. Každý den v něm žákům zadám, co mají udělat, a oni by mi to měli poslat vypracované zpět. S žáky bych se pak chtěla spojit i pomocí jiného programu, abychom spolu mohli mluvit. Uvidím, jak budou takto schopni třeťáci fungovat,“ říká učitelka jedné z venkovské základní školy na Šumpersku.

Sama má syna jen o málo staršího, než jsou žáci, které sama učí. Zatímco ona zamíří v následujících dnech do práce, její syn zůstane doma a bude absolvovat výuku svého ročníku přes počítač.

„Tím, že si distanční výukou prošel už na jaře a je schopen s počítačem fungovat, tak je to v pohodě,“ poznamenává žena středního věku.

Ilustrační foto
Školákům měsíční kupony "propadnou", neprojeté peníze se nevrací

Čtyři základní školy, po jedné v Šumperku, Jeseníku, Zábřehu a Mohelnici, zůstanou otevřené i v následujících dnech.

Učit se v nich budou děti do deseti let, jejichž rodiče pracují v profesích klíčových pro fungování zdravotního systému a státu.

„Během úterka jsme oslovili zaměstnavatele klíčových profesí, například Nemocnici Šumperk, Armádu spásy, Charitu a podobně, a informovali je o možnosti umístit děti jejich zaměstnanců do krizové školy. Škola bude k dispozici od středy 14. října,“ informovala vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů Městského úřadu Šumperk Olga Hajduková.

Už podruhé během letoška musí zavřít hospody. Jídlo si budou moci lidé kupovat přes okénko, ale pouze do osmé hodiny večerní.

Andrea Škurková z KHS Olomouckého kraje
Situace je vážná, zní z hygieny. Jak teď zvládá vyčerpávající trasování?

Vláda svými nařízeními kvůli riziku nekontrolovaného šíření epidemie a přetížení zdravotního systému zcela „vypnula“ i sport a kulturu.

Zrušen je tak například populární Džemfest nebo proslulý a tradičně vyprodaný festival Blues Alive.

„Dlouho jsme doufali, že letošní ročník uspořádáme. Vymysleli jsme i novou podobu, která by festival za restrikcí platných v září umožnila. Bohužel se ale situace s pandemií zhoršuje a vládní opatření se neustále zpřísňují. Zároveň nám nejistota ohledně délky současného zákazu kulturních akcí neumožňuje festival připravit tak, aby splňoval naše přísná kritéria,” vysvětlil ředitel Blues Alive Vladimír Rybička.

Poslední sérii restrikcí vláda slíbila uvolnit, jakmile se epidemiologická situace zlepší. Věří i citovaná učitelka, že se za necelé tři týdny opět uvidí se svými žáky?

„Jasně,“ odpovídá bez váhání. „Modlíme se za to. Všechny děti v naší třídě.“

Blues Alive v Šumperku  2019.
Blues Šumperkem znít nebude. Hvězdný festival pořadatelé zrušili