Policie připustila, že se již o rodinu zajímala.

Třiatřicetiletá Barbora Škrlová v Norsku změnila svou identitu a vydávala se za třináctiletého Adama. K tomu jí pomohly doklady skutečného syna Fahrnera Adama. Ten v té době navštěvoval šumperskou speciální školu Pomněnka.

Skutečný Adam je pohodový kluk. Díky péči rodičů

Třináctiletý Adam Fahrner trpí lehkou mentální retardací, postižení se projevuje i při chůzi a řeči.

Předškolní docházku a první léta školy absolvoval ve speciálním zařízení na Třebízského ulici v Šumperku, teď chodí už druhým rokem do Speciální základní školy Pomněnka, která je určena pro děti s mentálním postižením.

Včera do školy nepřišel, maminka ho písemně omluvila.

„Je to usměvavý, pohodový kluk, kultivovaný a má velkou slovní zásobu. Navzdory postižení je na tom velmi dobře, což je zásluha jeho rodičů. Vždy mu věnovali a věnují velkou péči, táhnou ho výš a také se školou velmi dobře spolupracují. Máme s nimi ty nejlepší zkušenosti,“ řekla Marcela Pudilová, vedoucí pro výchovu a vzdělávání v Pomněnce.

Adamova maminka vedla ve škole půl roku loutkovou terapii a věnuje se taky aromaterapii, tedy oboru, který se zabývá vůněmi ovlivňujícími psychiku člověka.

Rodina Martina Fahrnera, který sehrál roli otce třináctiletého Adama alias Barbory Škrlové, žije v Osikově, místní části Bratrušova na Šumpersku.

Fahrner byl vždy klidný člověk a rodina bezproblémová

Martin Fahrner s manželkou Helenou mají tři děti. Kromě třináctiletého Adama, dvanáctiletého hocha a dceru, která navštěvuje první třídu. Rodinu místní vnímali jako bezproblémovou.

„Jsem z toho překvapený, rodinu Fahrnerovu jsem znal. Martin Farhner se také občas zastavil na obecním úřadě, když něco potřeboval, spravovali totiž domek. Působil na mě jako klidný a rozvážný člověk, rodina byla bezproblémová. Někdy pan Fahrner měl s sebou i Adama, vždy se k němu choval velmi pěkně,“ míní starosta Bratrušova Jiří Matýs.

Podle něj je těžké věřit tomu, že by Fahrnerovi své děti týrali i když patrně patřili ke stejné sektě jako sestry Mauerovy. „O sektě jsem v obci nic neslyšel, přece jenom Osikov leží poněkud stranou,“ dodal starosta.

Také ředitelka bratrušovské základní školy Dagmar Pěničková potvrdila, že Fahrnerovi se školou dobře spolupracovali a zúčastňovali se všech jejích akcí.

„Prostřední dítě Fahrmerových chodilo do naší školy pět let, letos již musel začít šestou třídu navštěvovat jinde, protože my máme pouze pět ročníků. Jeho sestra v září nastoupila do 1. třídy, ale rodiče požádali o individuální vzdělávací plán z důvodu odjezdu do zahraničí. Splnili všechny předpoklady, takže nebyl důvod jim nevyhovět,“ řekl ředitelka Dagmar Pěničková.

Helena Fahrnerová se s oběma dětmi z Norska vrátila v polovině října, nejmladší dcera opět začala navštěvovat školu. „Dnes je omluvena z rodinných důvodů,“ sdělila včera ředitelka Pěničková.

Po startu kauzy Kuřim všichni na dva týdny zmizeli

O rodinu se přesto začala před několika měsíci zajímat policie i sociální pracovníci. Po odstartování kuřimské kausy v květnu minulého roku totiž Fahrnerovi na dva týdny zmizely. Děti ve škole omluvili pouze telefonicky.

„Jihomoravští policisté nás požádali o součinnost, vyšetřování je zcela v jejich kompetenci,“ konstatoval mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Martinovi Fahrnerovi dosud nebylo sděleno žádné obvinění. Včera to potvrdila mluvčí Městského policejního ředitelství v Brně Andrea Procházková.

„Pana Fahrnera nevyšetřujeme, zajímá nás jen Barbora Škrlová,“ řekla Procházková. Podle ní by případné vyšetřování Martina Fahrnera bylo v kompetenci šumperských policistů.

Šumperští policisté již začali rodinu Fahrnerových prověřovat.

„Tento týden nás požádali brněnští kolegové o prověření možné trestné činnosti v rodině Fahrnerových. Více informací nesdělíme s ohledem na zákon o soudnictví ve věcech mladistvých,“ sdělil šéf šumperských kriminalistů Milan Pospíšek.

Jak dodal, rodina čelí obrovskému mediálnímu tlaku, což se nepříznivě odráží na špatném psychickém stavu dětí. Někteří novináři se je totiž ve čtvrtek za každou cenu snažili kontaktovat, což odporuje zákonu na ochranu mladistvých.