„Vyrazili jsme si naposledy zabobovat a vidím, že jsme měli přibalit ještě jedny sáně nebo plastový pekáč,“ smála se Jana Ptáčková z Olomouce.

Na sněhem pokrytém svahu byla v sobotu odpoledne řada turistů s dětmi. Sáně jen jedny. „Nepočítali jsme s tím, že tady ještě bude ležet sníh. Ale chlapeček nám sáně na chvíli půjčil,“ ocenil pomoc tatínek malé slečny.

Sníh v květnu leží i na dalších místech Hrubého Jeseníku. V lyžařských areálech umělý a na hřebenech hor a v kotlinách přírodní. Například na Šeráku bylo v sobotu ráno 48 centimetrů. Odpoledne tam rtuť teploměru dosáhla 7 stupňů Celsia.

To v nížinách Olomouckého kraje bylo na 1. máje i přes 18 stupňů. Nejvíce naměřili meteorologové v Pasece a Šternberku, a to 18,6 stupně Celsia. V Dubicku pak 18,3. Na stanici v Olomouci-Holici činilo prvomájové teplotní maximum 17,9.

2. ročník akce Hanácký čmód se startem i cílem v Litovli, 1. 5. 2021
Motorkáři konečně v akci. Májový vzduch na Šumpersku rozvířil Hanácké čmód

Bude pršet

Neděle už bude zatažená s deštěm, většinou trvalým.

„Zpočátku místy i vydatným. Během dne postupně na hřebenech hor i srážky smíšené nebo sněhové. Odpoledne slábnutí, k večeru ustávání srážek a ubývání oblačnosti,“ informovala Marie Glofáková z regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Nejvyšší nedělní teploty budou 9 až 11, na jihu Olomouckého kraje až 15 stupňů Celsia.

Sněhové přeháňky se mohou objevit na horách v nadmořské výšce nad 900 metrů i v pondělí. Na souvislou bílou pokrývku to však nevypadá. „Pokud, tak maximálně centimetr,“ podotkla Marie Glofáková.

Arboretum Bílá Lhota, nejkrásnější zahrada Olomouckého kraje, otevřena od 1. května denně, kromě pondělí, 30. dubna 2021
Arboretum v Bílé Lhotě rozkvétá, nepropásněte jarní nádheru