Silnice v nižších polohách byly díky chemickému posypu mokré, ale od středních poloh byly problémy. „Kolega se nemohl s osobním vozem dostat na Ramzovské sedlo, pěkně to tam klouzalo,“ řekl řidič Zdeněk. To ještě netušil, jaká pohroma ho čeká na Červenohorském sedle. „Pod sedlem jsem stál skoro pětačtyřicet minut, než se trochu uvolnila cesta.,“ řekl pan Zdeněk. Tuto informaci potvrdili i silničáři, kteří jezdili celou noc.

„Máme problémy na Červenohorském sedle. Sypač jezdí nahoru a dolů a stejně to nestačí. Sníh za ním okamžitě zavírá cestu,“ přiblížil situaci dispečer jesenických silničářů František Juhaňák. Návrat zimy nezvládaly hlavně kamiony. „Je to klasika. Nemohou vyjet. Kolem nich projede osobní auto, ale nákladní mají obrovské problémy,“ řekl Juhaňák.

Na řidiče kamionů byl nazlobený i jeho kolega na šumperské straně Václav Pěček. „Pro všechny je sedlo sjízdné, jen pro kamiony ne. Oni se prostě postaví a čekají a pak kopec stejně nevyjedou ani za sypačem,“ řekl Pěček.

Páteční problémy se sjízdností silnic nebyly v tomto týdnu první. Ve středu kolem deváté večer musela policie uzavřít silnici z Ramzové do Lipové – lázní. „Silnice byla silně namrzná. Provoz byl obnoven až v deset hodin večer po chemickém ošetření,“ řekla mluvčí jesenické policie Monika Kutláková.

Bílé Velikonoce pamatují na Jesenicku naposledy před třemi lety. „Podle předpovědí má ještě v dalších třech dnech sněžit,“ dodal Juhaňák.