Na Pradědu, nejvyšší hoře Moravy a Slezska, bylo ve čtvrtek ráno přes 30 centimetrů sněhu.

„Za středu a noc na dnešek napadlo asi 30 centimetrů. Nad ránem do toho trochu zapršelo a od šesté hodiny opět drobně sněží. Dnešní úhrn odhadujeme kolem pěti centimetrů," popisoval příchod zimy provozovatel hotelu a restaurace na Pradědu Tomáš Hrazdil.

Na Švýcárnu už na běžkách?

Sníh by měl podle meteorologů v polohách nad 900 metrů vydržet do víkendu.

Na Šeráku bylo ve čtvrtek ráno 21 centimetrů a na Lysé hoře v Beskydech dokonce 38.

„Na hřebenech může ještě něco připadnout, i když srážek v následujících dnech asi moc nebude. V sobotu něco málo připadne, ale půjde o hřebeny hor," uvedl meteorolog Roman Volný z ostravského předpovědního pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Na Pradědu proto zvažují, že vyjdou vstříc těm, kteří se po letní pauze nemohou dočkat, až nazují běžky.

„Upravovatelé běžeckých tratí zkusí na víkendu nachystat trasu mezi Pradědem, Ovčárnou a Švýcárnou," informoval Tomáš Hrazdil.

„Počasí by mělo být i na pěší turistiku, ale s pořádnou výbavou – místy je nafoukáno až tři čtvrtě metru sněhu," upozornil.

Podle Volného není ničím výjimečným, když počátkem října přijde zima do moravskoslezských hor.

„Je to první sníh a leží jen na hřebenech. Nejde o nic výjimečného. V minulých letech se první sníh objevil už v září, v Jeseníkách na Pradědu byl poprašek dokonce i srpnu," připomněl meteorolog.

Studený víkend s přízemními mrazíky

Sněžení na horách a prudké ochlazení odstartovala v tomto týdnu změna cirkulace nad Evropou.

„Nad Skandinávií vznikla rozsáhlá a stabilní tlaková výše a nad Ukrajinou se prohloubila tlaková níže. Mezi těmito dvěma útvary k nám proudí studený vzduch od severu až severovýchodu a zároveň přibývá oblačnost okluzní fronty, která se otáčí kolem tlakové výše nad Ukrajinou," vysvětloval ČHMÚ.

V pátek bude opět nejprve zataženo. Objeví se mlhy a mrholení.

Odpoledne a večer bude v Olomouckém kraji polojasno až oblačno a mohou přijít přeháňky. V polohách nad 900 metrů sněhové.

„V sobotu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, v polohách nad 1000 tisíc metrů srážky smíšené nebo sněhové," avizoval meteorolog Roman Volný.

V noci by se mohly objevit přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty se pak v sobotu budou pohybovat kolem 10 stupňů.