Sám je spolu s Václavem Křupkou autorem doprovodných textů věnovaných Mohelnici, loštickou část zpracovává Petr Fialek. Část snímků poskytlo Vlastivědné do muzeum v Šumperku, většina je ale ze soukromých sbírek. Mnohé fotografie jsou skutečně unikátní – dosud nikdy nebyly publikovány. „Je to například dvojstránka snímků z odsunu Němců po roce 1946, fotografie z historie místní Sudetoněmecké strany nebo poválečný snímek, na němž před mohelnickou radnicí vlaje vedle sebe česká, americká a sovětská vlajka,“ vypočítal Vaňourek.

Publikace je koncipována tak, že každému městu je věnována jedna strana. Čtenář bude v ruce držet Mohelnici ve fotografii do roku 1948, a když knihu otočí, bude mít před sebou totéž, ale s tématem Loštic. Získat fotografie z Loštic, zejména snímky různých spolků nebo významných osobností města, bylo podstatně snazší, protože to bylo české město. Na mnoha snímcích poznají současní Loštičané svoje předky. „Mohelnice je na tom mnohem hůř. Byla převážně německá a obyvatelé si při poválečném odsunu vzali fotografie s sebou. Zbytek pak noví osídlenci v odporu ke všemu německému zničili.

Zachovaly se zejména snímky ulic a budov, naopak téměř žádné snímky spolků,“ řekll Vaňourek. Kniha vyjde v nákladu tří tisíc kusů a stát bude dvě stě korun. Autoři už pracují na druhém dílu, který vyjde za rok a zmapuje historii obou měst od roku 1949 do současnosti.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika