„Dvacet let s Vámi," zněl nápis na dortu, který zabral dva stoly. Majitelé firmy Martin Hutař a Karel Matěj ho také po přípitku se zaměstnanci hned rozkrájeli a vzhledem k rozměrům marcipánového kolosu podělili velkou část návštěvníků slavností. Jejich branou prošlo kolem dvou tisíc lidí a celý den je zdravila dvojice královny Hrašinky spolu se Špaldíkem s obilnou čepicí na hlavě

Večer si návštěvníci poslechli řádku kapel včetně legendárních Plastic People Of The Universe, přes den nakupovali biopotraviny a pochutnávali si na dobrotách z nich. Největší fronta stála u palačinek z pohankové mouky, které mají úspěch na všech jarmarcích a trzích, kam s nimi PRO-BIO přijede. Na odbyt šlo také špaldové rizoto, pikantní biotopinka, koláč se špadou či biohovězí steak nebo guláš ozdobený špaldovým celozrnným knedlíkem.

Špalda zkrátka sedmým slavnostem vládla, ostatně je tato polozapomenutá prastará předchůdkyně pšenice symbolem ekologického zemědělství a hlavní plodinou, kterou PRO-BIO zpracovává ve svém mlýně. Hold jí zakladatelé firmy vzdali v sobotu také odhalením informační tabule vedle pole, kde ji v roce 1991 poprvé zaseli. „Osivo nebylo v republice k dostání, a tak jsem ho dva pytle propašoval z Rakouska. Hned první sklizeň byla impozantní, hektar pole dal tři a půl tuny zrna," zavzpomínal Martin Hutař.

Z pole je dnes pastvina. Cedule stojí malý kousek nad městem, stačí u křížku odbočit ze silnice vedoucí směrem na Brannou. Dozvíte se z ní mimo jiné, že špalda spolu s pohankou a lnem se v tomto podhorském kraji hojně pěstovala v 18. a 19. století. A ve středověku měli lidé pohanku na stole pětkrát týdne. PRO-BIO se snaží špaldu s pohankou znovu prosadit i pomocí polotovarů a vydáváním receptářů. Ten nejnovější zaměřený na špaldové a pohankové mouky, by se měl v prodejnách zdravé výživy objevit během krátké doby.

„Známí sem jezdí už léta, loni mě vzali s sebou a byla jsem nadšená. V závěru jsem vlekla velkou tašku biopotravin, letos to bude podobné. Překvapuje mě, kolik je tu lidí. Zájem o zdravou výživu nejspíš roste," řekla jedna z návštěvnic Věra Schwabová ze Zábřehu.

Recept na špaldové zeleninové rizoto

Na olivovém oleji opražíte slunečnicová semínka, přidáte různě barevnou zeleninu nakrájenou na delší proužky, pak doměkka uvařenou špaldu, přisypete koření kari, tandoori, tymián a peruánský pepř, promícháte, osolíte, podlijete rajčatovou šťávou nebo sterilovanými rajčaty, přidáte trochu vody a na závěr pepř a sezamová semínka. Dílo korunujete na talíři kopečkem kysané smetany.