„Náš cíl je vrátit Jeseníkům část jejich kulturního a duchovního dědictví. Motivuje nás láska k těmto horám a jejich tradicím," řekl předseda výboru spolku Pavel Holubář.

Sdružení chce na Vřesové studánce obnovit chatu a kapli. Záměr má respektovat horský ráz lokality, duchovní využití staveb a zároveň komorní charakter původních objektů.

„Naše objekty jsou vetknuty do původních obrysů zastavěných ploch. Někdejší objekty nepřesahují půdorysně ani výškově," ubezpečil Pavel Holubář.

V přízemí chaty by se měla nacházet restaurace se sortimentem jednoduchých jídel, v prvním patře skromné ubytování pro zhruba deset osob. Sloužila by především turistům, v době církevních akcí by byla vyhrazena poutníkům.

Součástí chaty by byla místnost, kde by kdykoli našli lidé útočiště před nepřízní počasí. Podle náčelníka Horské služby Jeseníky Michala Klimeše právě takový záchytný bod na hřebenové trase mezi Šerákem a Červenohorským sedlem citelně chybí. Turistům v této oblasti by velmi pomohl.

„Každoročně hlavně v zimě v tomto prostoru vyjíždíme řešit různé úrazy, případy zbloudění a v neposlední řadě vyčerpání, když na hřebenu panují nepříznivé podmínky," řekl Michal Klimeš.

Na rozdíl od chaty, která by se měla podobat své historické předchůdkyni, pojali kostelík jeho tvůrci v moderním duchu. Chtěli vytvořit novou stavbu, která bude pro toto místo typická.

„Konkrétnímu místu dává vždy něco identitu. Typ kostela, jaký tu býval, se vyskytuje i jinde. Zvolili jsme jednoduché a čisté tvarování kaple, aby bylo blízké naší době. Nechtěli jsme, aby to byl anachronismus," sdělil architekt Miroslav Vochta, který má hlavní podíl na architektonickém řešení lokality.

Spolek pro obnovu poutního místa v současnosti tvoří dvanáct členů. Je mezi nimi i akademický sochař Otmar Oliva, který o obnovu poutního místa usiluje od roku 1976. „Duchovní přesah je na Vřesové studánce evidentní a nepřerušený. Celý projekt je velmi pietní, ekologicky nezávadný," řekl Otmar Oliva.

Obnova poutního místa by vyšla na desítky milionů korun. Prostředky chce spolek získat ze soukromých zdrojů i církevních sbírek. Spolek v současnosti disponuje studií chaty a kaple a představou, k jakému účelu by měla lokalita sloužit.

Projekt zatím nepokročil do fáze úředních řízení. O pozemky pod budoucí chatou a kostelíkem totiž žádá církev v restitucích. Ty zatím nejsou ukončeny a podle dostupných informací o parcely běží soudní pře.

„Dokud nejsou tyto záležitosti vyřízeny, musíme čekat. Nemůžeme zahájit proces z územního ani jiného řízení," sdělil Pavel Holubář. Obě stavby se budou navíc nacházet v chráněné krajinné oblasti, záměr tak bude posuzovat i Agentura ochrany přírody a krajiny.

Vřesová studánka by nebyla prvním vzkříšeným poutním místem v Jeseníkách. Před dvaceti lety se podařilo obnovit kostel Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor. Poutní místo zlikvidoval komunistický režim.

Snahy o obnovu poutního místa Vřesová studánka1946 – Po zásahu bleskem shořel na Vřesové studánce kostelík.
1977 – 1978 – Studenti Akademie výtvarných umění Otmar Oliva, Jan Jemelka a Miroslav Vochta zpracovali projekt nové kaple koncipované tehdy jako památník obětem hor a návrh na rekonstrukci chaty. Neuspěli.
1988 – Zbourání zchátralé chaty na Vřesové studánce.
1990 – Otmar Oliva, Jan Jemelka a Miroslav Vochta nabídli svůj upravený projekt olomouckému arcibiskupství. Církev tehdy dala přednost výstavbě poutního místa Maria Hilf u Zlatých Hor.
1993 – Otmar Oliva a Jan Jemelka vztyčili z kamenů kaple mohylu, na kterou upevnili kříž z původního kostela. Do mohyly osadili reliéf Panny Marie.
1996 – Chatu (stavba stále formálně existuje v katastru nemovitostí) kupuje od MNV Dubicko společnost CampaNet.
2006 – Loučná nad Desnou a tamní farníci usilují o obnovu dřevěné kaple. Tuto snahu zhatilo občanské sdružení Sojka.
2012 – 2013 – CampaNet má detailně zpracovaný projekt obnovy chaty. Od záměru nakonec ustupuje kvůli nedořešenému vlastnictví pozemku pod chatou a tudíž nemožnosti získání evropské dotace.
2014: Vznik Spolku pro obnovu poutního místa Vřesová studánka. Od CampaNetu odkupuje za symbolickou korunu stavbu chaty. Spolek se vytkl za cíl kompletní obnovu poutního místa.