Když volební komise oznámila výsledek, ozval se v sále Domu kultury dlouhý potlesk. „Myslím si, že i občané vnímají, že město má jasný směr, kterým se chce ubírat. S koaličními partnery jsme si vytyčili úkoly, které chceme v příštích čtyřech letech splnit, a rychle jsme se dohodli na spolupráci," řekl krátce po svém znovuzvolení František John.

Lidovci jasně ovládli komunální volby a v zastupitelstvu mají devět křesel. Koaliční dohodu uzavřeli s druhými sociálními demokraty, Stranou svobodných občanů a Nezávislou volbou. To představuje jasnou většinu patnácti hlasů.

„Občany zajímá výsledek, ne dlouhé dohadování na zastupitelstvu. To přinese jen rozčarování a odradí od toho, aby se lidé zajímali o dění ve městě a chtěli se na něm podílet. Našim zájmem bylo utvoření širší koalice a spolupráce se všemi, kteří mohou přispět k rozvoji města. Důležitá je i důvěra, kterou k sobě máme," dodal starosta.

Zábřeh bude mít nově jen jednoho místostarostu, který ale bude ve své funkci pracovat jako uvolněný. Zůstane jím pedagog místní automobilní průmyslovky Karel Crhonek z ČSSD.

Ze školy ale neodejde úplně. „Ve školství pracuji jednačtyřicet let a nedokážu si představit, že bych ze dne na den odešel. Nechám si ve škole minimální úvazek na několik hodin týdně. Pořád mě baví stát za katedrou před studenty. Navíc škola hodně pracuje ve prospěch města," řekl Karel Crhonek.

Obměnou prošla částečně rada města, která odráží výsledek voleb. Čtyři ze sedmi křesel obsadili vítězní lidovci, jež kromě starosty zastupuje ještě Lubomír Pek, Josef Klimek a Pavel Doubrava. Dalšími radními se stali Zdeněk David z Nezávislé volby a Martin Strouhal za Stranu svobodných občanů. Sociální demokraty zastupuje místostarosta Crhonek.

V příštích čtyřech letech chce koalice pokračovat v dosavadním směřování města a dotáhnout do konce celou řadu projektů, které jsou připravené.

Mezi prioritní úkoly zařadili představitelé města mimo jiné rekonstrukci chodníků a silnic po stavbě kanalizace. Po jejím dokončení by měla na náměstí Osvobození vzniknout pěší zóna, rekonstrukce se má týkat i Masarykovo náměstí a ulice Valová, kam denně míří stovky lidí na autobus.

Cyklisté by se měli dočkat nových a bezpečnějších spojnic do sousedních obcí, hlavně do Leštiny, Postřelmova a Lupěného, ale také v centru města. Programové prohlášení myslí i na dokončení rekonstrukce venkovního koupaliště na bazénu, výstavbu dětských hřišť, revitalizaci zeleně nebo vznik nových sportovišť pro mládež.

Zastupitelé zvolili i členy dvou důležitých výborů – finančního a kontrolního. Oba budou mít sedm členů. Finanční odbor povede Antonín Kapl z ODS, v čele kontrolního výboru bude Milán Šebesta z KSČM.