V jednadvacetičlenném zastupitelstvu tak bude mít „duhová" koalice jasnou většinu patnácti hlasů. V čele města by měl podle dohody zůstat vítěz voleb František John z KDU-ČSL, místostarostovský post má opět připadnout Karlu Crhonkovi.

„Je to první příležitost v novodobých demokratických dějinách města, kdy bude vedení města kontinuálně pokračovat v dalším volebním období, což je jeden z předpokladů pozitivního rozvoje města," okomentoval uzavření koaliční smlouvy František John.

V postkomunistických dějinách Zábřeha se totiž starosta až dosud měnil každé čtyři roky. „Vzniklá koalice může navázat na minulé volební období, ze kterého máme mnoho rozdělané práce a připravovaných projektových námětů," doplnil František John.

Zatímco na dvou nejvyšších postech se nic nezmění, obměnou projde rada města. Ta bude i nadále sedmičlenná, její složení ale bude odrážet jasné vítězství lidovců.

Ti budou mít převahu čtyř hlasů. Starostu Františka Johna budou v radě doprovázet jeho spolustraníci Pavel Doubrava, Lubomír Pek a Josef Klimek. Dalšími radními se mají podle dohody stát kromě místostarosty Karla Crhonka ještě filmař a dokumentarista Martin Strouhal za Stranu svobodných občanů a ředitel zdejšího Domu kultury Zdeněk David, který kandidoval za Nezávislou volbu.

V programovém prohlášení zmiňuje staronové vedení města jako prioritu udržení zdravé a stabilní ekonomické situace města s důrazem na efektivitu vynakládaných veřejných prostředků a rozpočtovou zodpovědnost. Zdůrazňuje přitom, že hodlá dbát na zachování sociální rovnováhy a kvality života všech obyvatel a každodenního života města.

Na financování investičních akcí chce město získávat prostředky z různých zdrojů, ne jen ze svého rozpočtu, ale také z různých fondů a Evropské unie.

„Veřejné zakázky budou transparentní prostřednictvím dodržování zákona vyžadujícího zveřejňování zadání a výsledků výběrových řízení města na internetu, spolu s důsledným odůvodňováním a dokumentací případných víceprací během realizace," slíbili představitelé města.

Mezi prioritní úkoly zařadili mimo jiné rekonstrukci chodníků a silnic po stavbě kanalizace. Ta je součástí velkého projektu Zlepšení kvality vod Horního Pomoraví II. Na Zábřeh připadá z celkového objemu prací v pěti městech regionu největší díl. Radnice si na zaplacení svého podílu k evropské dotaci vzala stomilionový úvěr.

Pětadvacet milionů z něj chce použít právě na rekonstrukci rozkopaných ulic. Zejména v centru muselo město s úpravami počkat na kanalizaci.

Po jejím dokončení by měla na náměstí Osvobození vzniknout pěší zóna, rekonstrukce se má týkat i Masarykovo náměstí a ulice Valová, kam denně míří stovky lidí na autobus.

Cyklisté by se měli dočkat nových a bezpečnějších spojnic do sousedních obcí, hlavně do Leštiny, Postřelmova a Lupěného, ale také v centru města.

Programové prohlášení myslí i na dokončení rekonstrukce venkovního koupaliště na bazénu, výstavbu dětských hřišť, revitalizaci zeleně nebo vznik nových sportovišť pro mládež.