Přes most spojující Šumperskou a Rejvízskou ulici vede jedna z hlavních silnic ve městě. Příští rok most dosáhne stáří sto let. Je tak úzký, že se na něm nevyhnou dvě auta. Jeho konstrukce navíc neunese těžké nákladní vozy, které proto musí jezdit do Zlatých Hor po delší trase přes Mikulovice.

„Když se blížím od Rejvízu, do poslední chvíle nevím, kdo na most vjede z hlavní silnice. Rozhledu navíc brání betonové zábradlí. Už aby postavili nový," poznamenal Pavel Kuchař, který přes kritické místo často jezdí.

Olomoucký kraj již delší dobu chystá stavbu nového přemostění řeky Bělé. To se má nacházet zhruba dvě stě metrů proti jejímu proudu. Na ulici Rejvízské bude ústit na křižovatce s ulicemi Krátká a Slunná. Stavební úřad již vydal na stavbu územní rozhodnutí, které by mělo vejít v platnost v polovině října.

Přípravy delší dobu blokovali někteří majitelé pozemků, kterých se investice dotkne. Nakonec se za zprostředkování města od všech podařilo získat souhlas ke stavbě, poslední majitel jej udělil na konci letošního července.

„Dohoda s majiteli dotčených pozemků existuje. Její platnost se však prokáže nabytím právní moci územního rozhodnutí a následně při řízení o vydání stavebního povolení," sdělila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Šestici majitelů do jejich pozemků zasáhnou chodníky nebo úpravy silnice. Mezi požadavky lidí patřilo vesměs vybudování nového oplocení nebo odvodnění pozemků. Na ulici Šumperské bude nutné kvůli výstavbě mostu zbourat jeden dům. S jeho majiteli již kraj sepsal smlouvu o budoucí kupní smlouvě.

Jeseničtí zastupitelé odsouhlasili, že město odkoupí pozemky nacházející se v blízkosti budoucího mostu. Vznikne na nich související infrastruktura.

„Pozemky zůstanou ve vlastnictví města, v rámci jedné investice se tam postaví chodníky nebo osvětlení. Ještě budeme vyjednávat, kdo bude infrastrukturu na těchto pozemcích financovat," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová. Výkupy mají město stát maximálně půl milionu korun.

Výstavba rejvízského mostu má vyjít na zhruba třicet milionů korun. Kraj s ní chce začít v roce 2016.

Ve stejné době hodlá město vybudovat přilehlé přemostění přes Vrchovištní potok mezi Rejvízskou a Slunnou ulicí. Stavba nahradí provizorní most, který si město vypůjčilo od státu po povodních v roce 1997.

Umístění budoucího rejvízského mostu.