„Stavbu samozřejmě denně pozorujeme, v provizoriu to sice není špatné, ale těšíme se do nového," řekl velitel šumperského sboru Karel Ondruch.

Hasiči se nové stanice dočkají ještě před koncem roku, nyní práce finišují. Kolaudace je totiž naplánovaná na září. Hodnota díla přesahuje devadesát sedm milionu korun bez DPH, zakázku provádí akciová společnost HOCHTIEF CZ.

Stavba začala loni v červenci, kdy dělníci zdemolovali původní stanici. Ta již dlouhodobě nesplňovala potřebné parametry a přestavba objektu byla prakticky neproveditelná. V garážích například chybělo odsávání, moderní výjezdová technika se jen s obtížemi vešla do nízkých prostor. Nebylo zde ani místo pro nové komunikační a informačních technologie.

Novostavba včetně garáží již nyní stojí a na budově již svítí velký červený nápis Hasičský záchranný sbor.

„Vše pokračuje zdárně přesně podle projektu, na žádné potíže jsme zatím nenarazili a už ani žádné nečekáme. Nyní se pracuje hlavně na rozvodech elektroinstalace, provádí se také obklady," sdělil Tomáš Luskač, který za firmu Irea provádí technický dozor.

Projekt je poměrně velkorysý a počítá se zastavěným prostorem dvaadvacet tisíc kubických metrů. Velkou část zabírají garáže a sklady techniky, v přízemí se budou nacházet také speciální dílny i místnost pro strojové čištění hadic. „Zřejmě budeme nejmoderněji vybavenou stanicí v kraji," řekl velitel hasičů Karel Ondruch.

Kuchyň i sprchy

V prvním nadzemním patře se bude nacházet zázemí pro sloužící jednotky. To zahrnuje společenskou místnost, kde se provádí odborná příprava, kuchyň s jídelnou, toalety, sprchy i místnosti sloužící k odpočinku. Hasiči budou mít k dispozici také prostornou tělocvičnu i posilovnu. V nejvyšším patře pak bude sídlit okresní ředitelství a zaměstnanci, kteří se zabývají prevencí i výkonem státní správy. Novinkou jsou také semafory v blízkosti stanice, které se budou automaticky zapínat při vyhlášení poplachu, ostatní řidiči budou mít při výjezdu cisteren červenou.

Příprava investice byla zahájena již v roce 2013. Začátkem následujícího roku musela jednotka a administrativa územního odboru Šumperk stávající areál opustit. Po dobu stavby nové stanice musí plně fungovat v provizorních podmínkách. Profesionální hasiči tak nyní v Šumperku sídlí na dvou místech. Zásahová jednotka v areálu plynáren v Žerotínově ulici, ředitelství a administrativa v takzvané Robotárně v Lidické ulici.

Bývalá a dnes již neexistující požární stanice v Šumperku byla umístěna v budově, která původně sloužila jako měšťanská střelnice. Doklady o jejím původu sahají až do roku 1861. Hasiči užívali budovu od roku 1954, později byly přistavěny garáže a další prostory. Zásadní rekonstrukce bývalé měšťanské střelnice však provedena nikdy nebyla.

Jak hasiči v Šumperku pracují?

V pracovním poměru je devětatřicet hasičů, kteří tvoří tři družstva. Hasiči slouží ve čtyřiadvaceti­hodinových směnách, po nich mají dva dny volna. Řídí je operační středisko v Olomouci, které vyhlašuje poplach a také určuje, jaká technika se použije k výjezdu. V případě potřeby operátor na místo posílá také jednotky dobrovolných hasičů, které svolává poplachem i prostřednictvím SMS zpráv.

„Z Olomouce se nám v podstatě otevírají vrata od garáží, další informace dostáváme také průběžně na tabletách. Informační systém je velmi propracovaný," vysvětlil velitel hasičů Karel Ondruch.

Od vyhlášení poplachu musejí být profesionální hasiči do dvou minut na cestě na místo události, proto se také z patra do suterénu k vozidlům rychle přemísťují sklouznutím po kovové tyči.

Zájemců o práci profesionálních hasičů je prý sice mnoho, málokdo ale projde sítem testů. Největším oříškem jsou ty fyzické, například dvacetiletí uchazeči musejí zvládnout dvoukilometrový běh pod osm minut. Podobně přísná jsou kritéria pro plavání. Dalším problémem bývá také podrobná lékařská prohlídka, která také některé adepty vyřadí, jiní zase nezvládnou psychotesty.

„Podmínky přijetí jsou u fyzických testů pro hasiče nastaveny ještě přísněji, než u policie," vysvětlil Karel Ondruch. (hak)