Zatímco povrch Postřelmovské ulice pokrývá nový asfalt, podél ní se rýsují nové chodníky a zastávky, budoucí parkoviště za kulturním domem připomíná více než staveniště sklad materiálu. Stavba za 31, 2 milionu korun nabrala zpoždění.

Zásadním problémem, který skluz zapříčinil, bylo méně stabilní podloží, než předpokládal projekt.

„Nebylo to možné zjistit dopředu. Vybere se zemina, naveze štěrk a udělají se tlakové zkoušky. Když je podloží málo stabilní, je nutné zeminu vybrat víc a navozit větší množství štěrku. Než se tato práce udělá, běží čas,“ popsal starosta Zábřehu František John.

Rekonstrukce bývalého hotelu Grand v Šumperku - trakt saun v horním patře nového hotelu Perk. Říjen 2022
FOTO: Proměna legendárního šumperského hotelu jde do finále

Stavební práce navíc musejí probíhat postupně.

„Je nutné zajistit čtyřiadvacetihodinový přístup pro potřeby pošty, Policie ČR a ostatních subjektů, které mají v ulici sídlo. Současně bylo nutné řešit přeložky většiny inženýrských sítí,“ doplnil vedoucí odboru rozvoje a územního plánování Městského úřadu Zábřeh Dalibor Bartoň.

Stavbaři se nyní soustředí na to, aby byla před zimou zprůjezdněna ulice Postřelmovská. Je jednou z nejvytíženějších ve městě a jezdí po ní i řada místních i příměstských autobusových linek.

Výstavba mostů na obchvatu Bludova, 5. října 2022.
VIDEO: Obchvat Bludova dostal čtvrt kilometru dlouhý most

Na ulici Postřelmovské vzniknou pruhy pro cyklisty, nové nové autobusové zastávky a odbočovací pruhy do Bezručovy ulice a na parkoviště za kulturním domem. Během listopadu bude dokončeno i parkoviště mezi restaurací Club a prodejnou Denali Sport.

„Částečně se nám podaří zprovoznit i parkoviště za kulturním domem, ale nebude hotové. Zůstane na něm uskladněný štěrk. Udělá se maximum prací, pak se stavba zakonzervuje, přeruší a na jaře bude pokračovat,“ nastínil starosta John.

Na jaře se tak stavbaři kromě plochy za kulturním domem zaměří i na menší parkoviště naproti poliklinice a křižovatku ulic Bezručova a Postřelmovská. To si vyžádá opětovnou uzavírku.