V Šumperku i Mohelnici zůstaly zavřené všechny základní školy, v Zábřehu jen dvě. „U nás se učitelé sami rozhodli, že stávkovat nebudou. Je pravda, že stát dává do našeho resortu málo peněz, ale osobně si myslím, že pro stávku nebyla zvolena vhodná doba. Příprava rozpočtu už je ve finále, takže se těžko budou hledat rezervy. Navíc podle zkušeností z předchozích pokusů je zřejmé, že stávky neměly téměř žádný efekt,“ uvedl ředitel ZŠ v ulici Školské v Zábřehu Miloš Lachnit. Ředitel školy v ulici Boženy Němcové Jiří Štopl stávku sice podporuje, ale její organizace se ve škole nikdo neujal, protože tu nejsou odbory. Učilo se včera také na nižším stupni šumperského gymnázia, na průmyslovkách v Šumperku i Mohelnici, také na zdravotnické škole. Na Obchodní akademii v Šumperku měli Den otevřených dveří.

Vesnické školy zůstaly až na dvě výjimky, Oskavu a Sudkov, otevřené. Učitelé mají na vesnicích k rodičům blíž než ve městech, a tak nechtěli rodinám komplikovat život s hlídáním školáků.

„My jsme informovali rodiče v tom duchu, že nestávkujeme kvůli platům, ale že nám jde o zachování přijatelných podmínek pro venkovské školy. Měly by pro ně platit mírnější normativy v počtu žáků, od kterých se pak odvíjejí finance od státu. Jakmile začneme slučovat třídy, rodiče dají děti do škol ve městě,“ uvedl ředitel sudkovské školy Boleslav Sadil, který byl včera v celé budově sám. Ve škole v nedalekých Dolních Studénkách bylo naopak živo, i když zaměstnanci požadavky stávkujících pedagogů podporují. „Veřejnost by měla vědět, že chybějí peníze na učební pomůcky. Rodiče je budou muset kupovat, což u některých rodin s více dětmi může být problém,“ řekla ředitelka školy Olga Maturová. Na Jesenicku se přihlásily do stávky všechny základní školy kromě Mikulovic a Kobylé nad Vidnavkou, kde měli dlouho dopředu zorganizované divadelní představení. Ze středních škol nestávkovala Soukromá střední odborná škola Jeseník.

„Rozhodl jsem o tom sám, protože bychom jinak porušili smluvní vztah s rodiči, v němž se zavazujeme, že budeme studenty soustavně připravovat k maturitě,“ uvedl ředitel školy Ivan Prokop. Dodal, že stesky státních škol se jeho školy příliš netýkají, protože je placena z jiných zdrojů. „Podporu stávce jsme ale vyjádřili. Zkrátili jsme vyučování na čtyři hodiny a šli na Den otevřených dveří do hotelové školy,“ řekl Prokop.
Právě Hotelová škola Vincenze Priessnitze v Jeseníku se stala nechtěným stávkokazem. Už od února měla totiž na 4. prosince vyhlášený Den otevřených dveří a zvala na něj i na burzách škol.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika