„S rekonstrukcí obou šumperských objektů se počítá spíše na konci příštího roku," sdělil ředitel šternberského Vincentina Karel Ryjáček.

Domy na Masarykově náměstí v Šumperku a Revoluční ulici jsou majetkem Olomouckého kraje, ten se je rozhodl využít k rozsáhlému projektu transformace ústavu pro hendikepované Vincentinum ve Šternberku. Jedná se o největší ústav tohoto typu v kraji, který byl zařazen do celorepublikového projektu humanizace pobytových zařízení.

„Transformace, tedy přeměna Vincentina zahrnuje rekonstrukce, nákupe i stavby nemovitostí v rámci celého Olomouckého kraje. Cílem je vytvořit pro naše klienty bydlení, které by se maximálně blížilo domácímu prostředí. Od této změny se očekává především zlepšení kvality jejich života," vysvětlil Karel Ryjáček.

Přebudování Vincentina  z největší části financuje Evropská Unie, celkem se jedná o 100 milionů korun. Do nových prostor na různých místech Olomouckého kraje by se mělo přestěhovat téměř 70 klientů.

Vila u šumperského gymnázia, kterou kraj pronajímal, projde rozsáhlou přestavbou a bydlet by v ní mělo dvanáct lidí se zdravotním hendikepem. Stavební úpravy čekají i menší objekt v Revoluční ulici, kde vznikne chráněné bydlení pro šest lidí s mentálním postižením.

Šumperská radnice se k plánům kraje postavila kladně. „Dohodli jsme pouze drobné změny v projektu rekonstrukce vily na Masarykově náměstí, především se jednalo o oplocení pozemků kolem budovy. Po úpravách tak zůstane prostupnost celého prostoru zachována," sdělil šumperský místostarosta Petr Suchomel.