Podnikatel s jejich námitkami nesouhlasí. Úřady označují nespokojence za notorické stěžovatele. Hluk, smog, prach, zápach, vibrace. Tohle jsou zásadní věci, které už spoustu let trápí obyvatele v sousedství areálu dopravní firmy. Přestože má podnikatel od hygieniků povolený provoz pouze od šesti do dvaadvaceti hodin, podle sousedů stanovenou dobu nedodržuje.

„Musela jsem se odstěhovat do obýváku, protože v ložnici se nedalo spát. Už po druhé hodině ráno začínají túrovat auta. V tom se nedá žít,“ stěžuje si na hluk čtyřiaosmdesátiletá Albertina Křenková. Je přesvědčená, že právě podnikatelovy aktivity mohou za smrt jejího muže, který byl silný astmatik. „Ten den tady túrovali auta celý den. Manžel nemohl dýchat, nic mu nepomáhalo. Sanitka jej odvezla do Žárů, odkud se už nevrátil,“ řekla se slzami v očích žena. Její slova potvrzuje i Luděk Smejkal. „Zrovna dnes startovala první auta ve dvě hodiny a pět minut. Přijdou chlapi, pořádně auta zahřejí a pak jedou. Když sem přišla kdysi kontrola z hygieny, neměla co kontrolovat. Po šesté hodině ráno tady už nikdo nebyl. Vše se opakuje zase pozdě večer. V otevřené dílně brousí, lakují a svařují i o půlnoci,“ přiblížil situaci Smejkal.

V obrovském domě zůstal sám se ženou, děti s rodinami se mu odstěhovaly. Nechtěly se dál trávit výfukovými plyny. „Jsem naštvaný. Tady se už nedá v klidu vypít ani kafe. Zápach leze do domu i přes okna,“ řekl Smejkal Muž si vede pečlivou fotodokumentaci a eviduje i komunikaci s úřady. Na fotkách má například zachyceného majitele, jak porušuje předpisy a jezdí v protisměru. Zdokumentované má i porušení zákona o životním prostředí, kdy na ploše dvora vytékaly z aut oleje a nafta.

„Odbor životního prostředí mu nařídil odstranění zeminy, ale on to zamaskoval penetrací. Teď nám to vše půjde do studní,“ obává se Smejkal. Od projíždějících těžkotonážních aut mu popraskal i dům. Podnikatel je přesvědčený, že za vším je jen závist. Jakékoliv porušení zákona odmítá. „Já mám halu zkolaudovanou. Moje auta splňují evropské normy. Měl jsem tady kontroly a vše je v pořádku. Už jsem udělal hodně ústupků, ale ještě jsem nezkrachoval, a to je mrzí,“ řekl Bořivoj Tomický. Startování v noci připouští, ale auta se podle něj rozjíždějí v areálu na jiném pozemku.
Vedení obce a šéf jesenického stavebního odboru označují Luďka Smejkala za notorického stěžovatele. „Podnikatel má autodopravu jako nikdo v okrese. Lidi si už nemají na co stěžovat,“ prohlásil starosta Bělé pod Pradědem Miroslav Kružík (nez.).

„Stavba se dodatečně zkolaudovala. Dnes můžu z pohledu práva říci, že ministerstvo pro místní rozvoj potvrdilo, že naše rozhodnutí je v souladu s územním plánem, který se vypracovává,“ řekl šéf stavebního oboru Městského úřadu Jeseník Ladislav Cabadaj. Smejkal s úřady nesouhlasí. Podle něj jdou na ruku podnikateli. Nemíní se smířit s tím, že stavební úřad v Jeseníku uznal jako oprávněnou pouze stížnost na brzké startování, další zamítl.
Stěžovatel se o pomoc se obrátil na odbor životního prostředí, zastání hledal i na kraji a ministerstvu pro místní rozvoj, odkud mu odpověděli až po jedenácti měsících.

„Musím kritizovat délku zkoumání,“ reagoval na jeho stížnost ombudsman Otakar Motejl, který mu doporučil podání občanskoprávní žaloby. „Už nevím, kam se obrátit. Co se vůbec dá v tomto státě dělat? Je nepochopitelné, aby takový podnik byl v zástavbě rodinných domků a nad námi visel hřib smogu. Budu bojovat do poslední chvíle, aby se aspoň vnuci měli kam vrátit,“ nevzdává se Smejkal.