Jiří Valenta ale jinak změnám času příliš nefandí. „Nemyslím, že by to bylo k něčemu dobré," řekl hodinář.

Hodiny na husitském kostele jsou zábřežským unikátem, byly vyrobeny v Uničově v roce 1902 a fungovaly do roku 1945. Toho roku je na konci války z provozu vyřadil voják sovětské armády, který zřejmě z rozmaru rozstřelil číselník. Nefunkční a zchátralé hodiny se partě nadšenců podařilo zrekonstruovat v roce 2003, od té doby opět přesně ukazují čas. Zrezivělé součástky museli znovu vyrobit, jedinou změnou proti původnímu stavu je pouze elektrické natahování.

„Původně měly hodiny režim nastavený na sedmadvacet hodin, takže se musely natahovat každý den. My je seřizujeme jednou za týden," řekl další „hodinový" nadšenec Jiří Knápek.

Neformální společenství šesti lidí, z nichž pouze jediný Jiří Valenta je profesionální hodinář, se stará o stroje i v dalších obcích, opravit se jim podařilo například kostelní hodiny v Šumperku, Jedlí, Horních Studénkách i dalších obcích. Jiří Valenta na svou hodinářskou profesi nedá dopustit, jeho přátelé tvrdí, že opravit dokáže i kousky, které se zdají beznadějně porouchané. „Bohužel v řadě obchodů nejsou hodináři, ale spíše měniči baterek," konstatoval Jiří Knápek.