Od prvenství, které získal psovod z Havířova, Radovana Morávka dělilo jen pár bodů. Úspěchu, jímž se Morávek řadí mezi kynologickou elitu, předcházela spousta času, který denně obětuje svým čtyřnohým svěřencům.

„Výcvik na pachové stopě musí služební pes absolvovat denně, aby si postup vštípil. Řada služebních zásahů navíc spočívá v tom, že pes jde po stopě, ale pak ji ztratí, protože pachatelé odjeli autem. A právě díky dennímu výcviku pes neztrácí motivaci,“ řekl zkušený kynolog, který se policejním psovodem stal před osmnácti lety. Když je ve službě, absolvuje několik výjezdů, v tomto období se zpravidla jedná o vykradené chaty nebo chalupy. Podle něj je pro policejní kynology důležitá součinnost celého týmu, protože místo činu musí být zabezpečené tak, aby služebního psa nemátly pachy dalších lidí.

Radovana Morávka nejednou jeho čtyřnohý svěřenec překvapil. „Před lety v Jeseníku policie pátrala po muži, který byl pachatelem loupežného přepadení benzinky. Pes jeho stopu sledoval přes celé město až do bytu v činžáku ve čtvrtém podlaží. Přede dveřmi pes označil, že je muž uvnitř. Byl to byt jeho bývalé manželky, kam se muž po loupeži utíkal ukrýt,“ vzpomněl kynolog. Na mistrovství světa stopařů, které se bude konat příští rok na Slovensku, se bude pilně připravovat s fenkou německého ovčáka Ambrou. Ta sice má již devět let, ale Radovan Morávek doufá, že „pracovní poměr“ u šumperské policie Ambře její dobré zdraví ještě nějaký čas umožní. Pak půjde do psího důchodu a zůstane u kynologa doma.

Ten se již také věnuje výchově Ambřina nástupce, opět německého ovčáka. „Plemeno německého nebo belgického ovčáka je pro výcvik stopařů velmi vhodné, protože psi se velmi rychle učí a také jsou odolní vůči klimatickým podmínkám i stresu. Ale stejně tak rychle zapomínají, takže všechny cviky se musejí stále opakovat,“ dodal zkušený kynolog..

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika