Trať mezi Jeseníkem a Krnovem vede přes území Polska. Koleje jsou zde ve špatném stavu, záměr obnovy infrastruktury ale z polské strany zamrzl.

Za průjezd vlaků přes území cizího státu platí Olomoucký a Moravskoslezský kraj Polákům dohromady pět milionů korun. Od poloviny června však již ostravské hejtmanství železniční spoje objednávat nehodlá.

Jedinou možnost, jak zachovat železniční spojení na současné úrovni, vidí oba kraje v převzetí objednávky spěšných vlaků ministerstvem dopravy. Ten dálkové spoje platil i v minulosti.

„Jsme toho názoru, že mezinárodní dopravu by i v této míře měl prioritně zajišťovat stát," sdělila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Ministerstvo zatím reakci na požadavek krajů připravuje.

Nyní má kraj ve své snaze oporu i v řadě obyvatel Jesenicka. „Žádáme ministerstvo dopravy, aby celou situaci neprodleně řešilo i s polskou stranou tak, aby vlakové spojení mezi Jeseníkem a Krnovem zůstalo zachováno," stojí v textu petice, která je umístěna na webu e-petice.cz.

Její autor Adam Boušek připomíná, že zdejší region je jedním z těch, které trápí v České republice nejvyšší nezaměstnanost. „Tato oblast by zrušením vlakového spojení znovu utrpěla," upozorňuje autor v závěru petiční výzvy.

Petici podpořila řada obyvatel Jesenicka a Krnovska, ale také lidé z Hanušovicka, Olomouce, Ostravy nebo Brna.

„Ten, kdo v Jeseníkách nežil, si nedokáže představit, co to pro zdejší lidi bude znamenat. Přibydou další nezaměstnaní a lidi zde žijící to úplně odřízne," vyjádřila svůj názor na možné rušení vlakových spojů Ivana Mindeková z České Vsi.

„Spoje rozhodně nerušit! Jezdí nimi většina studentů z Ostravy, Krnova, Opavy i Hranic na Moravě. Zrušili už hodně spojů a toto je vyhovující způsob, jak se dostat ve směru na Jeseník," je přesvědčená Melánie Barabášová ze Staré Červené Vody.

Olomoucký kraj, který se na objednávce vlaků do Krnova podílí, o celé záležitosti dále vyjednává s ministerstvem dopravy. Problematiku bude řešit i v rámci Asociace krajů. Kvůli současné situaci nicméně již musel začít řešit náhradu vlaků autobusovými spoji.